©  Bart Borgerhoff

Kinderopvang

Bilzense crèche drie maanden geschorst na klacht over geforceerd voeden

‘Het warm nestje’ uit Bilzen mag voorlopig geen kinderen meer opvangen, nadat meerdere klachten binnenliepen en tekorten werden vastgesteld. “Wij hebben er alle vertrouwen in dat het kinderdagverblijf terug geopend kan worden”, klinkt het bij de zaakvoerster.

Christoph Meeussen

Eind augustus liep een klacht binnen bij de overheid, die leidde tot een inspectie begin september, zegt Nele Wouters van Agentschap Opgroeien. “Er werden meerdere tekorten vastgesteld zoals te veel kinderen die werden opgevangen, maar ook tekorten in de informatiefiches over de kinderen, alsook een onveilige slaapomgeving.”

“Midden oktober liep opnieuw een vage melding binnen, met nog verduidelijking op 14 november. Er was sprake van geforceerd eten. Daardoor kan de gezondheid en veiligheid van het kind in gevaar komen. Alles samen heeft het geleid tot een schorsing bij hoogdringendheid, voor voorlopig drie maanden. Bezwaar is mogelijk, maar dat werkt niet opschortend. We hebben de gemeente en alle huidige, maar ook toekomstige ouders die de crèche planden in te schakelen op de hoogte gebracht.”

Het Agentschap heeft ook het Vlaams Expertisecentrum Kindermishandeling ingeschakeld, die de situatie bij de crèche met 24 plaatsen nu verder moet onderzoeken.

Vervangcapaciteit

“We zijn vrijdagavond omstreeks 17.30 uur van de feiten op de hoogte gesteld”, zegt schepen voor Kinderopvang Griet Mebis (Beter Bilzen). “Al snel kwamen er ook van zeven ouders telefoontjes, en lopen veel mails binnen. We zijn met de coördinator van het Lokaal Loket meteen in actie geschoten om elders naar vervangcapaciteit te zoeken. Al is dat niet gemakkelijk. Bijvoorbeeld bij de grote groep Ferm Kinderopvang staan al heel wat gezinnen op de wachtlijst voor opvang. We zullen ook samenzitten met de zaakvoerster van de crèche, om haar kant van het verhaal te horen en haar eventueel te kunnen ondersteunen waar mogelijk. We volgen ook het onderzoek van Agentschap Opgroeien verder op.”

©  Bart Borgerhoff

Zaakvoerster Marijke Lambrechts benadrukt dat er nog geen definitieve beslissing is, en dat de schorsing er komt doordat het Agentschap ‘geen risico’s meer wil nemen’. Vragen over de vaststellingen beantwoordt ze niet. “Wij bereiden ons alleszins voor op het gesprek dinsdag met het Agentschap en hebben er alle vertrouwen in dat het kinderdagverblijf terug geopend kan worden na het gesprek.”

Gingen jouw kinderen naar Het warm nestje in Bilzen? Ben jij op één of andere manier in contact gekomen met de crèche en zou je graag je verhaal willen doen? Laat het ons dan hier weten.

Aangeboden door onze partners

LEES OOK

Hoofdpunten