Themabeeld ©  Shutterstock

VN verontrust over “bijna dagelijkse” executies in Saudi-Arabië

De Verenigde Naties trekken aan de alarmbel omdat er sinds twee weken “bijna dagelijks” executies worden uitgevoerd in Saudi-Arabië. Er wordt gevraagd om een moratorium in te stellen op de uitvoering van de doodstraf bij drugsfeiten. De executies gaan in tegen het internationaal recht, zo klinkt het.

jvhBron: BELGA

De Saudische regering heeft begin dit jaar een einde gemaakt aan een officieus moratorium op executies. Sindsdien zijn al bijna 150 mensen terechtgesteld. Het aantal executies is sinds 10 november nog verder opgevoerd, met de terechtstelling van vier Syriërs, drie Pakistanen, drie Jordaniërs, en zeven Saudiërs. De meesten van hen zouden zich schuldig hebben gemaakt aan drugsmisdrijven.

“Dit is een zeer betreurenswaardige stap,” zegt een woordvoerster van het VN-commissariaat voor de Mensenrechten in Genève. Het is voor de VN onduidelijk hoeveel mensen nog een soortgelijke straf boven het hoofd hangt. 

Er zijn wel aanwijzingen voor de nakende executie van een Jordaanse man, wiens gevangenschap door de VN als willekeurig wordt beschouwd. Het Hoog Commissariaat voor de Mensenrechten roept Riyad op om de uitvoering van de straf uit te stellen, en om de man onmiddellijk vrij te laten. De Saudische regering wordt ook opgeroepen om het eerlijke verloop van processen te garanderen.

Aangeboden door onze partners

LEES OOK

Hoofdpunten