©  Hollandse Hoogte / Gerard Til

Nederland vordert 1,4 miljard euro aan coronasteun terug van bedrijven

De Nederlandse overheid vordert van tienduizenden bedrijven overheidssteun terug die ze tijdens de coronacrisis toekende. Voorlopig gaat het om 39.000 bedrijven die alles samen 1,4 miljard euro moeten terugbetalen. Sommige bedrijven krijgen dan weer extra geld toegestopt.

mtmBron: BELGA

Werkgevers met fors omzetverlies konden tijdens de coronapandemie een deel van de loonkosten vergoed krijgen. Daarmee wou de Nederlandse regering massaal banenverlies vermijden. Het bedrag waar ze recht hadden, hing af van het uiteindelijke inkomstenverlies en de loonkosten, maar uitkeringsinstantie UWV maakte gebruik van schattingen om al voorschotten uit te betalen.

Tijdens de tweede aanvraagperiode van de subsidies, tussen juni en september 2020, kende het UWV aan ruim 63.500 bedrijven een voorschot toe. Ondertussen is van zowat 55.000 van hen bekend waar ze precies recht op hebben.

Wat blijkt: de meeste werkgevers - zowat 39.000 - moeten steun terugbetalen. Liefst 42 procent moet het volledige voorschot restitueren, bijvoorbeeld omdat het omzetverlies niet groot genoeg was.

De overige 16.000 krijgen dan weer alles samen 302 miljoen euro extra omdat hun schattingen te conservatief waren. Daaronder ook luchtvaartmaatschappij KLM, de grootste ontvanger van de loonkostensteun, die recht heeft op nog eens 59 miljoen euro.

Aangeboden door onze partners

LEES OOK

Hoofdpunten