©  REUTERS

Aantal ebolabesmettingen in Oeganda neemt af

Het aantal wekelijkse nieuwe ebolagevallen in Oeganda is sinds de piek van half oktober voor de derde week op rij afgenomen. Dat meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De laatste gerapporteerde besmetting was in een district van de hoofdstad Kampala op 14 november.

ltoBron: BELGA

Op 21 november waren er 141 bevestigde besmettingen en 55 officiële sterfgevallen. Daarnaast waren er 22 “vermoedelijke” sterfgevallen door ebola, aldus de WHO vrijdag op verwijzing van het Oegandese ministerie van Volksgezondheid.

De regering had de uitbraak op 20 september afgekondigd. Ebola treft vaker mannen (57,5 procent) en mensen tussen 20 en 29 jaar. Ongeveer een kwart van de gevallen wordt gemeld bij kinderen jonger dan 10 jaar, wat wijst op een mogelijke overdracht binnen het gezin. 

Te weinig contacttracing

De WHO onderstreept wel dat, hoewel de traceringssytemen aanzienlijk zijn verbeterd, er in bepaalde districten nog tekortkomingen zijn wat betreft contacttracing. 

Ebola wordt overgedragen na rechtstreeks contact met bloed of lichaamsvocht van besmette personen of van wilde dieren. De symptomen van het virus zijn onder meer spierpijn, hoge koorts, malaise, hoofdpijn en keelpijn. Soms wordt dit gevolgd door braken, diarree en bloedingen. Er is geen effectieve behandeling.

Het virus duikt regelmatig op in Afrika, in Oeganda dateert de vorige epidemie van 2019. Er bestaan nog geen vaccin voor deze Soedanees-Oegandese variant.

Aangeboden door onze partners