Schuldig, maar geen straf: opschorting voor ongelukkig ongeval waarbij Roger (71) stierf

Hasselt -

Schuldig, maar geen straf. De Hasseltse politierechter legde vrijdag een 29-jarige man uit Herk-de-Stad de opschorting op nadat hij een ongeval veroorzaakte waarbij de Hasseltse fietser Roger Hermans (71) het leven liet. De zeventiger kwam een jaar geleden om op de Kuringersteenweg in Hasselt.

Geert Houben

Het was op 28 oktober 2021 dat Roger Hermans verongelukte. Op enkele honderden meters van zijn thuis reed de Herkenaar hem aan. Samen met zijn vriendin was Roger gaan fietsen op die bewuste dag. Thuis zou hij nooit meer komen. Aan de verkeerslichten ter hoogte van de McDonald’s liep het mis. Roger en zijn vriendin staken over richting Kuringen, terwijl de beklaagde op het kruispunt rechtsaf wilde draaien. Beiden hadden groen licht. Een voorliggende wagen liet Rogers vriendin passeren en reed voor de neus van de Hasseltse fietser verder. Tussen het slachtoffer en de vrouw was een kloof. Net iets wat de Herkenaar niet in de gaten had. Ook hij reed verder, maar kon Roger niet meer ontwijken. “Ik had hem niet gezien. In mijn beleving was hij er niet”, luidde het op het proces.

Roger Hermans (71) uit Hasselt en zijn partner Gerda. ©  rr

Camerabeelden

Hulp kon niet meer baten. De vader van een dochter overleed even later in het ziekenhuis. Over hoe het ongeval gebeurde, bestond geen discussie in de rechtbank. Camerabeelden van een naburig restaurant namen alle twijfels weg. Van alcohol- of drugsgebruik was geen sprake. Daarnaast gebeurde het met een normale snelheid en was de auto technisch in orde. “De betichte heeft vertrouwd op het feit dat hij voorrang zou hebben. Hij heeft de fietser niet gezien”, pleitte zijn advocaat Tom Van Overbeke.

Onvoorzichtig

De politierechter legde de Herkenaar vrijdag opschorting van straf op. De dader is met andere woorden schuldig bevonden, maar krijgt geen straf. “Uit de beelden en bevindingen van de gerechtsdeskundige is af te leiden dat het slachtoffer niet enkel voorzienbaar, maar ook zichtbaar was voor een normaal en voorzichtig bestuurder. Een ongeval is meestal het gevolg van een ongelukkige samenloop van omstandigheden, maar dit doet geen afbreuk aan het gebrek aan zorgvuldigheid en voorzichtigheid bij de bestuurder”, aldus de rechter in het vonnis. Bij de bepaling van de straf is rekening gehouden met de bijzondere omstandigheden en het schuldbesef van de beklaagde. Hij draait op voor de proceskosten van 1.730 euro. “Mijn cliënt is opgelucht dat de rechtbank rekening heeft gehouden met de bijzondere omstandigheden van het ongeval en met zijn persoonlijke en professionele situatie. Als handelsreiziger kan hij met de wagen blijven rijden en probleemloos voor zijn werk naar de VS afreizen. De man blijft uiteraard enorm veel spijt hebben van wat er gebeurd is en zal dit een plaats moeten proberen te geven. Vanzelfsprekend gaan zijn gedachten uit naar de nabestaanden”, besluit advocaat Tom Van Overbeke.

Aangeboden door onze partners

LEES OOK

Hoofdpunten