© rr
Europees parlement wil wolven niet meer onvoorwaardelijk beschermen
Wordt de absolute bescherming van de wolf straks wat minder? Dat is alvast wat een meerderheid in het Europees Parlement wil. Of het daadwerkelijk ook zover komt, dat moet de Europese Commissie beslissen.
Hij is al een tijdje terug, de wolf. Ook in ons land. Dat het dier onbeperkt beschermd is, zorgde er ook voor dat de populatie in Europa de afgelopen jaren fors groeide. Waren er in 2012 nog zo’n 12.000, dan waren er dat zes jaar later al 17.000. Ondertussen zal het werkelijke aantal nog een stuk hoger liggen.
Maar met de vele wolven, kwam ook de schade die ze soms aanrichten. Schapen, geiten of zelfs paarden die worden doodgebeten, en andere ravage die ze veroorzaken. Het is een doorn in het oog van lokale mensen en landbouwers.
Demir port Europa aan
Er gaan dan ook stemmen op om de absolute bescherming van wolven deels terug te draaien. Duitse christendemocraten van de EVP dienden daarover in het Europees Parlement een resolutie in. Ook Europees parlementslid Hilde Vautmans is voor. Zij dringt aan op een aanpak die gebaseerd op de grootte van de wolvenpopulaties. “De instandhouding van de wolf op pan-Europees niveau rechtvaardigt een verlaging van de beschermingsstatus. Daarom vragen wij aan de Europese Commissie om die beschermingsstatus opnieuw te bekijken”, stelde Open VLD’ster.
Ook bevoegd Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) vindt dat moet kunnen worden opgetreden wanneer er genoeg wolven zijn. Via brieven porde ze de Europese Commissie daartoe al verschillende keren aan. Voorlopig tevergeefs.
Geld voor omheining
Maar nu zal de Commissie de zaak wel moeten bekijken, aangezien het Europees Parlement donderdag de resolutie van de Duitsers goedkeurde die daar om vraagt. Het Parlement pleit zeker niet voor een afschaffing van de bescherming, maar vraagt wel dat populaties in de hand kunnen worden gehouden wanneer hun voortbestaan in bepaalde regio’s niet meer in gevaar is. Om die reden moet Europa een systeem op poten zetten om het aantal wolven overal te monitoren. De resolutie vraagt ook meer middelen om landbouwers te vergoeden die schade lijden en om preventieve maatregelen - zoals het inzetten van waakhonden en het plaatsen van afsluitingen - te financieren.
Of en wanneer er allemaal iets van in huis komt, is niet duidelijk. De bal ligt nu dus in het kamp van de Europese Commissie.
Beste van Plus
LEES OOK
Moeten we wegblijven uit het bos wegens aanvallen van everzwijnen?
Natuurpunt As wil van vijvers langs Castershoeve een paddenparadijs maken
Waarom Vlaanderen nog niet muskusratvrij is
Natuurverenigingen zetten ook na gesprek met Brouns door met procedure tegen landbouwplan
Zeldzame Siberische kraanvogel vanuit Zutendaal op liefdesmissie naar Iran
Bekijk
Hoofdpunten
Miljoenendeal in de maak? Pand WE Fashion in Hasselt staat te koop
Ongeval op Noord-Zuid zorgt voor ellenlange file richting Hasselt
Justitie Limburg start proefproject om verslaafden eerst hulp te bieden: “Beter dan bestraffen”
Onverwacht hoog bedrag voor Patro, Bocholt en Lommel: transfer Trossard laat kassa rinkelen
Dit verandert vanaf 1 februari: duurdere treintickets, minder tijdskrediet, pelletcheques en mucomedicijn
Moeten we wegblijven uit het bos wegens aanvallen van everzwijnen?