Brand verwoest pelletproducent in Ham: recyclagepark zaterdag enkel bereikbaar via Nijverheidsweg

Ham -

Een uitslaande brand heeft zaterdagmorgen de pelletfabriek Pelcon in Oostham verwoest. De brandweerdiensten hadden de brand pas rond 15 uur volledig gedoofd. Het onderzoek naar de oorzaak is intussen opgestart. Door de brand is het recyclagepark van Limburg.net zaterdag enkel bereikbaar via de Nijverheidsweg.

Zahra Boufker/Marij Wyers

Een wachtpost van de brandweer is zaterdag tot in de avond op het bedrijfsterrein van Pelcon gebleven om er zeker van te zijn dat het vuur niet opnieuw zou oplaaien. De bluswerken waren erg tijdrovend doordat het vuur woedde in de houtpellets die er worden geproduceerd en die er lagen opgeslagen.

Truibroek werd zaterdag volledig afgesloten voor doorgaand verkeer. Bezoekers van het recyclagepark moesten een alternatieve route nemen. Op het bedrijventerrein was zaterdagmorgen nog wat lichte rookhinder.

De brandweerkorpsen van Noord-Limburg en Zuid-West Limburg hebben de hele nacht geblust. ©  Serge Minten

De brand bij Pelcon brak rond 1 uur ’s nachts uit. In geen tijd sloegen de vlammen hoog op. In de fabriek maken ze van houtzaagsel pellets waarmee kachels worden gestookt. Het vuur vond een gretige prooi in alle hout. Bij aankomst van de brandweer ging het al om een uitslaande brand. “We hebben meteen extra mankracht opgeroepen voor bijstand met diverse hoogtewerkers en waterpompen”, zegt brandweerofficier Philippe Ganne van de brandweerzone Noord-Limburg.

Het fabrieksgebouw is verloren. ©  Zahra Boufker

“Het gebouw zelf is verloren. De vermoedelijke brandoorzaak kennen we niet. Het zijn pellets die gebrand hebben. We zijn nu nog aan het nablussen. Wanneer dat achter de rug is, gaan we de oorzaak proberen te achterhalen. Gelukkig waren er op het moment van de brand geen personen aanwezig”, zegt de brandweerofficier. Een branddeskundige zal onderzoek doen naar de brand. Dit is gebruikelijk bij zware bedrijfsbranden.

Na de bluswerken start het onderzoek naar de oorzaak van de brand. ©  Zahra Boufker

BE-Alert

De brand ging gepaard met hevige rookontwikkeling en omwonenden hadden in de nacht mogelijk wat last van de rook. Er werd een BE-alert bericht uitgestuurd door de gemeente Ham. Maar er was geen direct gevaar voor omwonenden.

Bij aankomst van de brandweer stond het bedrijf in lichterlaaie. ©  Meldingen 112 Limburg

Groot watertransport

Het Groot Watertransport Limburg werd in de loop van de nacht opgestart om de brandweermannen van voldoende bluswater te voorzien. De brandweerploegen van de zones Noord-Limburg en Zuid-West Limburg hebben tot zaterdagnamiddag geblust om het vuur volledig te doven. Een 40-tal brandweermannen was al van in de nacht ter plaatse.

Fluvius is zaterdagmorgen ook nog opgeroepen omdat in de omgeving een gaslek was ontstaan.

Het bedrijfsgebouw heeft zware schade opgelopen bij de brand. ©  Serge Minten

Aangeboden door onze partners

LEES OOK

Hoofdpunten