De Sutter trekt twee miljoen euro uit voor software om frauduleuze sms’en tegen te houden

Federaal minister van Telecommunicatie Petra De Sutter (Groen) trekt 2 miljoen euro uit waarmee telecomoperatoren software zullen ontwikkelen om frauduleuze sms’en tegen te houden. De software zal binnen een jaar volledig operationeel zijn, kondigt De Sutter zondag aan. Ze waarschuwt er in een adem voor dat in de eindejaarsperiode meer cyberfraude voorkomt.

gjsBron: BELGA

“Een kwart van de Vlaamse bevolking zegt niet waakzaam te zijn als het gaat om haar gegevens wanneer ze klikt op de link in bijvoorbeeld een sms. Telecomoperatoren houden voor hun klanten vandaag al valse sms’en tegen, maar soms glippen er toch nog door de mazen van het net. Dat net maken we nu fijnmaziger. Via een systeem dat automatisch alarm zal slaan waardoor de telecomoperatoren meteen ingrijpen als verdacht veel sms’en vanuit een bepaald nummer worden verstuurd”, aldus minister Petra De Sutter in het persbericht.

Het fenomeen waarbij valse sms’en worden gestuurd, heet smishing en is een vorm van het bekendere phishing. De overeenkomst wordt in eerste instantie ondertekend door Telenet en Proximus. Het geld komt uit de pot van het Europese herstelplan.

“De eindejaarsperiode is volgens experts al jaren een moment waarin er meer cyberfraude is. Haast iedereen verwacht in die periode wel eens een pakje en kan zo gemakkelijk op het verkeerde been worden gezet met een mail of sms over een levering”, zegt De Sutter tot slot.

Aangeboden door onze partners

LEES OOK

Hoofdpunten