© Isabelle Carette

© Isabelle Carette

COLUMN Waarom de schorsvlieg de diva onder de vliegen is

Pelt -

Dirk Ottenburghs, directeur van Limburgs Landschap, leidt ons rond in de wondere wereld van de Limburgse natuur.

Dirk Ottenburghs

Lekker genietend van een heerlijk herfstzonnetje. Dat is hoe Isabelle Carette deze schorsvlieg aantrof in een van onze natuurgebieden in de Warmbeekvallei. Een late waarneming? Tot enige jaren terug zeker. Nu is het de gewoonste zaak van de wereld. Deze grote vliegen zijn tot ver in november nog actief. Hoewel actief niet het juiste woord is. Ze zijn vooral bezig met het opzoeken van zonnige plekjes om op te warmen. Daar blijven ze dan uren zitten, gewoon mooi te wezen. Iets wat ze goed kunnen.

Als je er eentje tegen komt, moet je die zeker even goed bekijken. Tussen hun ogen dragen de schorsvliegen een opvallend gouden maskertje. Oranje las ik in een paar veldgidsen, maar ik verkies ‘goud’. Dat verdienen ze gewoon. De basis van hun vleugels kreeg ook een gouden randje dat mooi afsteekt tegen hun pikzwarte lichaam. De aders in hun vleugels zijn mooi afgetekend en maken van deze schorsvlieg een levend kunstwerkje.

Hun eerste levensfase had nochtans niet de grandeur van het beeld dat we op de foto’s van Isabelle zien. Totaal niet! Ze komen uit een hoop stront. Letterlijk. Elk jaar legt het vrouwtje van de schorsvlieg een hoop eitjes in elke koeienvlaai die ze tegenkomen. Boerderijen of stallen met vee zijn dan ook hun favoriete leefgebied. Het zouden trouwens goede beleggers zijn, want ze doen aan een grote risicospreiding. Zo leggen ze liefst één eitje per vlaai. Zo voorkom je concurrentie tussen je nageslacht en zorg je er ook voor dat de kans dat er uiteindelijk een schorsvlieg voortkomt uit je larve groter is. De larven zijn trouwens gevreesde predators. Eenmaal uit het eitje gaan ze elke minuut van de dag op jacht naar andere beestjes die graag in een koeienvlaai vertoeven. Die hoop stront is hun jachtgebied, om het even onverbloemd te zeggen. Eenmaal volgroeid, verpoppen ze naar een prachtige - met goud beklede - schorsvlieg. Op dat moment laten ze hun wat minder appetijtelijke jeugd zonder schroom achter zich. Om op dit moment, voor de lens van Isabelle, gewoon te doen waar ze nu goed in zijn. Genieten van de zon en mooi wezen, als een echte diva.

Foto's: Isabelle Carette

https://limburgs-landschap.be/

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten