Congolees president Félix Tshisekedi spreekt via videoverbinding op de bijeenkomst. ©  AFP

Verdere vredesgesprekken over rebellenconflicten in Oost-Congo gestart

In de Keniaanse hoofdstad Nairobi zijn opnieuw vredesgesprekken begonnen om de jarenlange rebellenconflicten in het oosten van Congo te beëindigen. Ze kwamen er op initiatief van de Oost-Afrikaanse Gemeenschap.

Bron: BELGA

De presidenten van Congo, Rwanda, Oeganda en Burundi – Félix Tshisekedi, Paul Kagame, Yoweri Museveni en Evariste Ndayishimiye – namen maandag deel aan de onderhandelingen via videoverbinding. De vier landen delen een door het conflict getroffen grensgebied.

Daarnaast waren ook de president van Kenia – William Ruto – en regeringsvertegenwoordigers van Zuid-Soedan en Tanzania aanwezig. De in totaal zeven landen vormen samen de Oost-Afrikaanse Gemeenschap.

Het is die intergouvernementele organisatie die het initiatief nam voor de vredesbesprekingen. De onderhandelingen, al de derde ronde, worden geleid door de voormalige Keniaanse president Uhuru Kenyatta en lopen nog tot 3 december. De Afrikaanse Unie en de Verenigde Naties zijn uitgenodigd als waarnemers.

Volgens de Oost-Afrikaanse Gemeenschap is het de bedoeling om ook met vertegenwoordigers van gewapende rebellengroepen en middenveldorganisaties te spreken.

In het oosten van Congo zijn volgens de Verenigde Staten zowat 130 verschillende gewapende groepen actief.

Aangeboden door onze partners