Driedaagse treinstaking levert geen grote problemen op in Genk en Hasselt

Ondanks de aangekondigde staking reed de ochtendtrein in Genk normaal uit. De meeste passagiers zijn leerlingen die in Hasselt naar school gaan. Veelal hebben ze inlichtingen gewonnen alvorens naar het station te gaan. In het station van Hasselt valt de staking dan weer wel op.

Chris Nelis/Dirk Jacobs

“Ja, we waren op de hoogte van de staking”, zegt een jongeman die net op tijd kan instappen in Genk. “We hebben deze ochtend uitgezocht welke treinen nog rijden. Uiteindelijk bleek onze bij de niet-stakers te behoren. Daarom zijn we nog snel naar het station gekomen.”

©  CN

Door de spoorstaking reden er veel minder treinen dan op andere dagen, maar in het station van Hasselt levert dat geen onoverkomelijke problemen op. “Ik heb vanmorgen de app van de spoordiensten gecheckt vooraleer ik vertrok”, zegt Mia Vandormael. “Daarop kon ik zien dat er minder treinen dan anders bollen, maar dat ik wel nog in Brussel kan geraken en normaal ook weer terug thuis na het werk. Hopelijk blijft dat ook zo.”

“Voor morgen ben ik eigenlijk minder zeker”, grijnst Fons Vanstichelen. “Vandaag staken de vakbonden, dat is nog min of meer qua gegarandeerde dienstverlening. Of dat woensdag en donderdag ook zo is, wanneer de machinisten het werk neerleggen, zullen we moeten afwachten, vrees ik.”

©  DJ

Kwart rijdt

In België rijdt in totaal slechts een kwart van de treinen. Woensdag zullen er in het hele land treinen rijden, in totaal ongeveer de helft van het normale aantal. Op basis van voorlopig inschattingen denkt de NMBS dat donderdag ook ongeveer de helft van de treinen zal rijden, al kan de spoorwegmaatschappij daarover pas dinsdag meer duidelijkheid geven.

“Wie morgen de trein moet nemen, kan nu al naar onze routeplanner kijken. De planning van donderdag kan je morgenochtend terugvinden op de app of via de website”, zegt Dimitri Temmerman, woordvoerder van de NMBS.

Aangeboden door onze partners

LEES OOK

Hoofdpunten