©  AP

VS verkopen voor miljoenen aan wapensystemen aan Finland “voor een sterke zelfverdediging”

De Verenigde Staten zullen Finland wapensystemen verkopen met een waarde van ongeveer 323 miljoen dollar (zowat 312 miljoen euro). Het gaat onder meer om tactische raketten en geleide bommen. Dat meldt het Pentagon. Het Amerikaanse Congres moet nog instemmen met de verkoop.

gliBron: BELGA

Specifiek gaat het om luchtraketten van het type AIM 9X Block II en geleide bommen van het type AGM-154. Het Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken stemde in met de geplande verkoop van producent Raytheon aan het land, dat NAVO-lid wil worden.

De levering van die wapens moet de Finse luchtafweer en de lucht-grondcapaciteit verbeteren. “Het is essentieel voor de nationale belangen van de VS om Finland te ondersteunen bij de ontwikkeling en de instandhouding van een sterke en inzetklare zelfverdediging”, klinkt het.

Finland heeft een grens van ongeveer 1.340 kilometer met Rusland. Na de Russische invasie in Oekraïne besliste Finland, samen met buurland Zweden, om lid te worden van de NAVO. Daarvoor moeten alle 30 huidige lidstaten de toetredingsprotocollen ratificeren. Enkel Hongarije en Turkije hebben dat nog niet gedaan.

Aangeboden door onze partners

LEES OOK

Hoofdpunten