“Nogal wat mensen voelden zich bedreigd en kozen een andere route om te wandelen of te fietsen“ © gvb

Gratis af te halen: 26 ganzen die voor hinder zorgden aan kanaal in Pelt

Pelt -

Een steeds groter wordende groep ganzen zorgt voor hinder aan de kanaalomgeving in Neerpelt. Het Natuurhulpcentrum uit Oudsbergen heeft dinsdag daarom 26 van de 42 witte boerenganzen gevangen. Wie thuis graag een exemplaar wil houden, mag zich melden.

Geert Van Baelen

De grote groep ganzen bevindt zich soms bij de Passantenhaven, maar verplaatst zich ook vaak noordelijk naar de omgeving van het nieuwe Tichelspeelpleintje. Ook de weilanden en zelfs tuinen van het Broeseind verkennen ze graag. En daar was niet iedereen mee opgezet. “Ganzen zijn zeer territoriale vogels en willen wel eens mensen aanvallen die hun territorium binnendringen. Vooral in het broedseizoen en bij het opgroeien van de jonge kuikens zijn de ouders sterk beschermend”, luidt het bij de gemeente Pelt.

“Meestal blijft het gewoon bij blazen of sissen en een beetje achtervolgen. Maar nogal wat mensen voelden zich toch bedreigd en kozen een andere route om te wandelen of te fietsen om de ganzen te vermijden. Daarnaast lieten de ganzen op ongewenste plekken, zoals bij het nieuwe speeltuintje, nogal wat uitwerpselen achter.”

De gemeente besloot daarom na overleg met het Natuurhulpcentrum van Oudsbergen om ongeveer de helft van de populatie af te vangen. Uiteindelijk werden er 26 van de 42 dieren gevangen. Het Natuurhulpcentrum zal de verwilderde witte ganzen ter beschikking houden voor mensen die graag thuis een gans willen houden. “Het zijn uitstekende wakers die ook nog eens het gazon kort houden”, luidt de aanbeveling.

Aangeboden door onze partners

LEES OOK

Hoofdpunten