©  VIA REUTERS

Chinese president waarschuwt in gesprek met Michel voor escalatie in Oekraïne: “Oplossing via politieke weg in ieders belang”

De Chinese president Xi Jinping heeft in een gesprek met Europees Raadsvoorzitter Charles Michel opgeroepen tot inspanningen om de kalmte in Oekraïne terug te brengen. “De Oekraïne-crisis oplossen via de politieke weg is in het belang van Europa en van alle landen in Eurazië”, zei Xi volgens de Chinese staatszender China Central Television na de ontmoeting in Peking.

gjsBron: BELGA

Het is nu van belang om “escalatie en verdere verspreiding” van het conflict te vermijden en om vredesgesprekken te bevorderen, zei de Chinese president ook nog.

Charles Michel van zijn kant benadrukte dat de EU op China rekent om Rusland via de VN-Veiligheidsraad - waar zowel Peking als Moskou een permanente zetel hebben - op te roepen het VN-mensenrechtenverdrag te respecteren en om bij te dragen aan de inspanningen om de Russische bezetting van Oekraïne te stoppen. Beide leiders drukten ook hun bezorgdheid om de nucleaire dreiging uit. 

Volgens de woordvoerder van Michel duurde het gesprek tussen Michel en Xi ongeveer 3 uur en ging het om een “open en oprechte dialoog”. Het is van het begin van de coronapandemie in 2020 geleden dat er een ontmoeting op het hoogte niveau plaatsvond tussen de EU en China.

Aangeboden door onze partners

LEES OOK

Hoofdpunten