‘Eveline’ weet van geen ophouden: G.R. moet opnieuw naar de gevangenis

De Gentse G.R. (29), beter bekend als ‘Eveline’, moet opnieuw naar de gevangenis. De man was vrij onder voorwaarden in afwachting van een proces, maar nadat onze zusterkrant ‘Het Nieuwsblad’ onthulde dat hij onder zijn nieuwe alias ‘Ariana’ opnieuw mannen naaktfoto’s probeerde te ontfutselen, kwamen nog meer nieuwe feiten aan het licht.

Annelies Baeten

Onze zusterkrant ‘Het Nieuwsblad’ bracht midden september het nieuws uit dat G.R. via sociale media opnieuw mannen had gecontacteerd via Whatsapp, Instagram en Tiktok met als ultieme doel: hen naaktfoto’s ontfutselen. Zijn nieuwe werkterrein was Nederland, waar hij na de heisa in ons land aan de slag ging in een hotel. Zijn nieuwe naam: Ariana. In het hotel bij onze noorderburen benaderde hij werknemers en zelfs hotelgasten via die nieuwe valse naam. Sommigen roken tijdig onraad, anderen trapten wel in zijn val en stuurden fotomateriaal.

De manier waarop hij bij zijn slachtoffers toenadering zocht, was nog steeds dezelfde: G.R. stuurde expliciete naaktfoto’s en probeerde zo zijn slachtoffers te overtuigden voor een “wederdienst”. De Nederlandse slachtoffers dienden achteraf geen klacht in, maar het hotel maakte G.R. wel duidelijk dat hij moest vertrekken en ook niet meer welkom was. Zij hadden op dat moment nog geen weet van de feiten in ons land, iets wat G.R. altijd angstvallig verborgen hield.

G.R. sloeg bij onze noorderburen opnieuw toe onder de alias Ariana. Hij gebruikte daarvoor een foto van de Amerikaanse Hannah Harrell. ©  rr

De zaak-‘Eveline’ barstte in ons land los in oktober 2020, toen naaktfoto’s en filmpjes van BV’s Peter Van de Veire, Stan Van Samang en Sean Dhondt uitlekten. Allen waren ze benaderd door Eveline, een wulpse blondine die hen via sociale media contacteerde. Maar in werkelijkheid G.R., dus. Toen de filmpjes nadien werden verspreid en de BV’s voor heel Vlaanderen te kijk stonden, beheerste de zaak dagenlang de krantenkoppen.

Schaamteloos verder gedaan

Het parket opende een onderzoek. Twaalf slachtoffers, onder wie de bovengenoemde BV’s, stelden zich burgerlijke partij in de zaak die stilaan onderweg leek naar de rechtbank. Tot de nieuwe feiten in Nederland aan het licht kwamen. Voor de politie in elk geval reden genoeg om een en ander verder te onderzoeken.

Er werd onder meer een huiszoeking gedaan waarbij computermateriaal in beslag werd genomen. Daaruit blijkt nu dat G.R. kort nadat de zaak in ons land losbarstte gewoon schaamteloos verder deed. Zelfs toen uitlekte dat hij in Nederland opnieuw bezig was, bleek de drang te groot en bleef hij mannen benaderen. G. werd uiteindelijk door de politie opnieuw opgepakt. Hij werd deze donderdagmiddag bij de onderzoeksrechter op het matje geroepen. Die besliste om hem opnieuw aan te houden, waardoor G.R. opnieuw naar de gevangenis moet. De advocaat van G., Jan Donkers, wenst voorlopig geen commentaar te geven op het lopende onderzoek.

Eerder verklaarde G., zelf uit de kast als homo, dat hij kickt op de naaktfoto’s van mannen en op het gevoel de touwtjes in handen te hebben. Op die manier perst hij zijn slachtoffers af en krijgt hij alsmaar meer beeldmateriaal in handen om zijn ‘collectie’ uit te breiden. Toen de hotelmedewerkers in Nederland G. met zijn ‘praktijken’ confronteerden, verwees hij naar zijn moeilijke jeugd zonder vaderfiguur en het feit dat hij zich niet goed in z’n vel voelt. Als homo valt hij naar eigen zeggen vaak op heteromannen die hij niet kan krijgen en dat frustreert hem.

G.R. wist in ons land onder meer BV’s als Peter Van de Veire te overtuigen om naaktfoto’s en -filmpjes te sturen. Hij gebruikte hiervoor onder meer de foto van het Australische model Erin James. ©  rr

G. was momenteel op vrije voeten onder strikte voorwaarden. Het huidige onderzoek werd gevoerd naar belaging, afpersing, voyeurisme en de verspreiding van seksueel getinte beelden en opnames. In de zaak werd nog een tweede verdachte, een kompaan van G., opgepakt. Hij zou de beelden vooral verspreid hebben. Of G. nu ook voor deze nieuwe feiten vervolgd zal worden, zal nog moeten blijken. Feit is dat hij nog vóór de aanvang van een proces al nieuwe feiten heeft gepleegd en het heeft er alle schijn van dat hij nooit gestopt is.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten