©  RR

FOD Binnenlandse Zaken waarschuwt voor woningdiefstal met list

In 2021 deden 4.290 mensen een aangifte bij de politie vanwege een diefstal met list, een stijging van vijf procent in vergelijking met 2020. De federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken waarschuwt burgers daarom op te letten wie ze binnenlaten in hun huis. Dat zegt de overheidsdienst donderdag in een persbericht.

Bron: BELGA

In november voerde de FOD Binnenlandse Zaken een rondvraag bij 70 diefstalpreventieadviseurs over het hele land. Ongeveer dertig procent van hen liet weten het afgelopen jaar meer diefstallen met list te hebben waargenomen. 

“Criminelen gebruiken steeds vaker inventieve voorwendsels om zich toegang tot een woning te verschaffen en zo op een listige manier een diefstal te plegen”, waarschuwt de FOD. De criminelen baseren zich daarbij op actuele thema’s zoals de energiecrisis en doen zich voor als energieleveranciers, bankmedewerkers of agenten, aldus de FOD.

Vooral alleenstaande gepensioneerde vrouwen zijn het doelwit van diefstal met list. Maar bij de slachtoffers heerst vaak schaamte, klinkt het. De FOD wil daarom het onderwerp meer bespreekbaar maken en slachtoffers aanmoedigen om aangifte te doen.

Vooraleer iemand binnen te laten, raadt de FOD aan om jezelf enkele vragen te stellen. Verwachtte je bezoek en is de persoon bereid om later langs te komen? Ken je de persoon of organisatie waartoe die behoort? Draagt de persoon tot slot een uniform en heeft die een dienstvoertuig? Bij twijfel laat je de persoon beter niet binnen, waarschuwt de FOD. Meer tips staan te lezen op de website besafe.be.

Aangeboden door onze partners

LEES OOK

Hoofdpunten