Hof van Cassatie buigt zich dinsdag over cassatieverzoeken na proces over moord op Aquino

Het Hof van Cassatie behandelt op dinsdag 6 december vier cassatieberoepen die ingediend zijn na de uitspraak van het Tongerse hof van assisen van 3 juni over de moord op Silvio Aquino. Onder meer Sandro Hamidovic als uitvoerder en Martino Trotta als tipgever stapten naar Cassatie na hun veroordeling tot respectievelijk levenslang en 28 jaar cel.

Bron: BELGA

Zij werden, samen met drie andere beschuldigden, veroordeeld voor de gijzeling met dood tot gevolg van de 41-jarige Silvio Aquino.

Op vrijdag 3 juni, na een proces van drie weken met enorme veiligheidsmaatregelen sprak assisenvoorzitter het arrest met de straffen uit. Sandro Hamidovic kreeg levenslang, Martino Trotta 28 jaar. Dragisa Hamidovic, die eind augustus 2021 in Spanje werd opgepakt en als eerste bekentenissen aflegde, kreeg 22 jaar cel. Nebusha Pavlovic werd veroordeeld tot 26 jaar cel. De 40-jarige Bosko Hamidovic, die in Maasmechelen het vertrek van aan Silvio’s woning aan zijn kompanen doorbelde, werd veroordeeld tot een celstraf van 20 jaar.

Op 27 augustus 2015 werden Silvio Aquino en zijn vrouw Silvia op de Sint-Hubertuslaan in Oudsbergen klemgereden door een Opel Astra en een Jaguar met vier gemaskerde leden van de Bosnische Hamidovic-clan aan boord die oranje armbanden droegen om te laten uitschijnen dat ze politiemannen waren. Ze sleurden Silvio en zijn vrouw uit de wagen.

Silvia kon weglopen, maar haar man Silvio werd met vijf kogels in het hoofd en twee in de romp doodgeschoten. Ook een van de uitvoerders, Samson Hudorovic, de stiefzoon van Sandro, liet het leven in de Sint-Hubertuslaan. Volgens de jury wilden de uitvoerders Silvio en Silvia ontvoeren en gijzelen om 500.000 euro losgeld te eisen van de familie. Silvio kon het wapen van een van zijn aanvallers afpakken, waarna onder meer Sandro Hamidovic Silvio met meerdere kogels afmaakte. Voor Trotta, die aanzien werd als tipgever en met Samson en Sandro mee de plannen besprak, werd rekening gehouden met zijn leeftijd, zijn gezondheid en zijn drijfveer die eerder van financiële aard was. 

Het Hof van Cassatie doet dinsdag ook meteen uitspraak.

Aangeboden door onze partners

LEES OOK

Hoofdpunten