©  ©Roel Dijkstra / Foto: Joep van

Golf van inbraken overspoelt West-Limburg en de manier waarop is overal hetzelfde: “Sluit alles af”

Halen/Herk-de-Stad/Lummen -

Met 10 inbraken of pogingen in een tijdspanne van amper 24 uur, heeft West-Limburg afgelopen weekend met een golf van inbraken te kampen gehad. De modus operandi - een geforceerd raam - komt bijna overal terug. Dat kan erop wijzen dat er een bende aan het werk is. De politie LRH geeft de bevolking een gouden raad: “Maak het inbrekers zo moeilijk mogelijk.”

Luk Weyens/Mireille Maes

De laatste dagen werden in verschillende Limburgse gemeenten zoals Bilzen, Hasselt en Beringen al enkele inbraken op rij gemeld. Dit weekend werden er met 9 stuks opvallend veel genoteerd in de West-Limburgse gemeenten Halen, Herk-de-Stad en Lummen. Vrijdagavond liepen inbrekers bijna tegen de lamp in Herk-de-Stad. Ze probeerden daar even voor 18 uur binnen te dringen in een huis in de Silverijserstraat. Toen de bewoner via de garagepoort het huis wilde verlaten, zag hij dat twee personen het poortje naar de tuin al uit het slot hadden. De twee mannen gingen lopen. De bewoner zette de achtervolging in, maar moest die strijd staken. Er werd niets gestolen.

Donk

Tot zaterdagavond werden in Herk-de-Stad nog drie inbraken en een poging geteld. Allemaal in de deelgemeente Donk. In de Kalkkuilstraat sloegen de daders vrijdag tussen 17.30 en 20.30 uur toe. Ze raakten binnen nadat ze een raam op de eerste verdieping hadden stukgeslagen. Het is nog niet duidelijk of er iets werd meegenomen. In de Dorpsstraat was het huis van Raf Celis het doelwit. “De inbraak gebeurde om tien voor acht”, vertelt Raf Celis. “De daders sloegen toe via het raam van de badkamer dat in kiepstand stond. Ik vraag me nog altijd af hoe dat is gelukt. Want het is een heel klein raam op een aanzienlijke hoogte. Binnen werd een ravage aangericht. Alle kasten en lades werden opengetrokken. De dieven gingen aan de haal met mijn trouwring, een andere ring en met de camera van mijn dochter. Het toestel heeft een waarde van 2.000 euro.” Een buurman van Raf Celis stelde vast dat onbekenden ook bij hem hadden proberen in te breken. Mogelijk hebben de honden in de tuin de daders weggejaagd. Zaterdag werd dan inbraak drie in Donk bij de politie gemeld. In de Pastorijstraat waren uit de garage van een huis een elektrische damesfiets en een speed pedelec gestolen.

Uit de woning van Raf Celis in Donk (Herk-de-Stad) werden juwelen en een camera gestolen. © LW

Hazenpad

In Lummen waren drie huizen het doelwit. In de Sint-Sebastiaanstraat sloegen de daders vrijdagavond een raam aan de achterzijde van het huis stuk. Het is nog niet duidelijk of er iets werd gestolen. In de Hegstraat bleef het bij een poging omdat de bewoner de daders afschrikte waardoor ze het hazenpad kozen. In de Bergstraat - waar de feiten zaterdag in de vooravond gebeurden - werd een raam geforceerd. Uit een inventaris moet blijken wat er weg is.

In Halen kreeg een woning in de Bloemendaalstraat en Capucienenstraat - de inbraken werden vrijdagavond en zaterdagmiddag vastgesteld - dieven over de vloer. Op het eerste adres vonden de indringers de sleutel van de achterdeur die op de vensterbank was achtergelaten. Op het eerste gezicht lijkt daar niets gestolen. Op het tweede adres werd het houtwerk van een raam geforceerd om binnen te geraken. Wat er is verdwenen, is niet bekendgemaakt.

Gouden tips

Samen met de donkerste tijd van het jaar lijkt ook het aantal inbraken te pieken in Limburg. Daarom heeft de politie LRH een aantal tips online gezet om het de dieven zo moeilijk mogelijk te maken. Laat vooral nooit de sleutel van een deur in de omgeving van je woning achter. “Sluit ook alle deuren en ramen voor je weggaat, hoe kort je ook weg bent”, zegt Jessica Dedroog van de politie LRH. “Ramen op de verdieping en zeker vensters die uitgeven op een plat dak moeten dicht. Wat ook kan helpen is dat je de indruk geeft dat er iemand thuis is door bijvoorbeeld het licht te laten branden. Verlichting die begint te branden als er beweging rond het huis is, schrikt dieven ook af.”

Tuinhuis

Heb je een tuinhuis? Zorg dan dat het goed afgesloten is. Zeker als je er waardevolle voorwerpen zoals een (koers)fiets of een elektrische fiets bewaart. Bewaar er ook geen spullen zoals gereedschap. Want dat kunnen inbrekers gebruiken om toe te slaan. Wees ook waakzaam voor de aanwezigheid van onbekende personen en/of voertuigen in de buurt. En vooral, bij de miste twijfel of er inbrekers aan het werk zijn in je buurt: bel de politie.

Aangeboden door onze partners

LEES OOK

Hoofdpunten