©  AFP

Hoogste alarmniveau na uitbarsting Indonesische vulkaan Semeru, bijna 2.000 mensen geëvacueerd

Het Indonesische eiland Java is woensdag in hoogste staat van paraatheid na een uitbarsting van vulkaan Semeru. Bijna 2.000 mensen werden geëvacueerd. Een jaar geleden vielen nog meer dan 50 doden door een uitbarsting.

mtmBron: BELGA

Het centrum voor vulkanologie en rampenpreventie (PVMBG) heeft het alarmniveau voor Semeru verhoogd van niveau drie tot vier, aldus woordvoerder Hendra Gunawan op televisiezender Kompas TV. “Dat betekent dat het gevaar in de bevolkte zones en de activiteit van de vulkaan zijn verhoogd.”

De 3.676 meter hoge berg Semeru, in het oosten van het eiland Java, heeft zondag een aswolk van zowat 1,5 kilometer uitgespuwd. Intussen zijn bijna 2.000 mensen die in de omgeving wonen geëvacueerd. De reddingsdiensten maken melding van “brandende lawines” van de brokken lava die bij de uitbarsting zijn losgekomen. Er zijn voorlopig nog geen slachtoffers of schade gemeld, maar de autoriteiten hebben wel gevraagd om op zeker 8 kilometer van de krater te blijven.

Er zijn opvangplaatsen opgezet om ontheemde personen op te vangen en de autoriteiten hebben maskers uitgedeeld aan de omwonenden. Na de uitbarsting werd het internet onderbroken en waren er problemen met het mobiele telefoonnetwerk, merkte een journalist van AFP ter plaatse.

Het Japanse meteorologische agentschap kondigde een tsunamialarm af voor de eilanden Miyako en Yaeyama, in het extreme zuiden van de archipel. Een uur later werd nog geen schade gemeld, aldus persagentschap Kyodo.

Exact een jaar geleden, op 4 december 2021, barstte de Semeru-vulkaan op het eiland Java al eens uit. Toen vielen er 51 doden en moesten duizenden mensen hun woningen ontvluchten. En nog maar twee weken geleden stierven bij een aardbeving op het eiland meer dan 300 mensen.

Indonesië telt 130 actieve vulkanen.

Aangeboden door onze partners

LEES OOK

Hoofdpunten