(themabeeld) ©  EPA-EFE

Vier Iraniërs geëxecuteerd voor banden met Israëlische inlichtingendiensten

Vier Iraniërs zijn in Iran geëxecuteerd omdat ze banden hadden met de inlichtingendiensten van Israël, de aartsvijand van Teheran. Dat meldt het Iraanse gerecht zondag.

mtmBron: BELGA

De straffen van de belangrijkste leden van de bende die gelinkt is aan de Israëlische inlichtingendiensten werden zondagochtend uitgevoerd, meldt het juridische staatsagentschap Mizan Online. De Revolutionaire Garde, het militaire elitekorps van Iran, kondigde op 22 mei de arrestatie aan van de leden van een netwerk. Woensdag meldde de Iraanse justitie dat de vier ter dood veroordeeld werden voor hun samenwerking met het zionistische regime en voor ontvoering.

In mei verklaarde de Revolutionaire Garde dat de individuen beschuldigd werden van diefstallen, de vernieling van private en publieke eigendommen, ontvoeringen en afpersing voor valse verklaringen. Volgens mensenrechtenorganisaties is Iran een van de landen die de meeste gevangenen executeert, na China. 

Teheran heeft al meerdere keren arrestaties aangekondigd van agenten die werken voor buitenlandse inlichtingendiensten, vooral van Israël. Eind juli werden nog “agenten” van de Mossad opgepakt voor het plannen van een aanval op een “gevoelig defensiecentrum”. Teheran beschuldigt Tel Aviv er ook van nucleaire sites te hebben gesaboteerd en Iraanse wetenschappers te hebben gedood.

Iran beschuldigt Israël er dan weer van achter de huidige onrust in het land te zitten. Sinds september zijn er in het land hevige protesten na de dood van de 22-jarige Mahsa Amini.

Aangeboden door onze partners

LEES OOK

Hoofdpunten