©  Boumediene Belbachir

Peperdure gouden ketting gestolen op Pukkelpop: dieven krijgen tot 18 maanden cel

Hasselt -

Twee jonge Italianen van 21 en 23 jaar zijn maandag in Hasselt veroordeeld voor de diefstal van vijf halskettingen afgelopen zomer op Pukkelpop. Respectievelijk kregen ze 18 en 15 maanden cel. Tijdens een optreden rukten ze de halskettingen van feestende festivalbezoekers af.

Geert Houben

De daders zitten momenteel achter de tralies in de Hasseltse gevangenis. Op Pukkelpop zouden ze met nog een derde persoon aanwezig geweest zijn, maar het lukte niet om de andere verdachte te identificeren. De dieven sloegen op 19 augustus tijdens het optreden van de Amerikaanse rapper Lil Uzi Vert toe. Telkens voelden de slachtoffers een ruk aan hun hals nadat er plots enkele mensen met een zuiders uiterlijk rondom hun stonden. Voor ze het goed en wel beseften, was hun ketting verdwenen. Een 17-jarige Leuvenaar was het grootste slachtoffer. Zijn geroofde gouden ketting had een waarde van 2.500 euro. Twee gedupeerden konden de politie een persoonsbeschrijving doorgeven. Een vriendin van een slachtoffer maakte beelden van het optreden en legde zo per toeval een van de dieven vast. Nog meer in het nadeel van het Italiaans duo speelden hun tegenstrijdige verklaringen en beelden van de buit op hun gsm.

Kettingen verdwenen

In België beschikten de daders nog over een blanco strafblad. De jongste van de twee was echter niet aan zijn proefstuk toe. In Frankrijk en Zwitserland pleegde hij gelijkaardige feiten. Uit verder onderzoek bleek dat de jongeman uit Genua in september 2021 ook had toegeslagen op het Inc’Rock Festival in het Waals-Brabantse Incourt. Bij een fouille viel toen een gouden ketting op de grond. Van de gestolen kettingen op Pukkelpop vonden de speurders geen enkel spoor meer terug. Op hun proces probeerden de jonge twintigers tevergeefs alle schuld te ontkennen. Naast de gevangenisstraf krijgen ze elk ook 1.600 euro boete opgelegd. Een gedupeerde stelde zich burgerlijke partij en kreeg een voorlopige schadevergoeding van 1 euro toegewezen.

Aangeboden door onze partners

LEES OOK

Hoofdpunten