Stijging voedingsprijzen lijkt nog niet voorbij: ‘tweede golf’ dreigt
De stijging van de voedingsprijzen zal volgend jaar een tweede golf kennen. Daarvoor waarschuwt de federatie van de voedingsindustrie Fevia. Nieuwe energie- en leverancierscontracten en loonindexeringen zullen de kosten van voedingsbedrijven nog fors doen toenemen.
Het afgelopen jaar voelden ook de voedingsbedrijven de impact van de Russische inval in Oekraïne. De daaruitvolgende duurdere energie, logistieke problemen en toegenomen grondstofprijzen deden de productiekosten en ook de uiteindelijke prijs voor de consumenten fors oplopen. In november lagen de voedingsprijzen bijna 15 procent hoger dan een jaar eerder.
En voorlopig is er nog geen beterschap in zicht. Een kwart van de vaak energie-intensieve voedingsbedrijven ziet zijn vaste energiecontracten aflopen en zal volgend jaar aan variabele tarieven moeten betalen, waardoor hun kosten volgens Fevia soms drie tot vier keer hoger komen te liggen. De sector krijgt in januari ook een loonindexering te verwerken, waardoor de bedrijven zowat 11 procent meer aan lonen moeten ophoesten.
Daarnaast zullen ook bepaalde contracten met leveranciers opnieuw onderhandeld moeten worden. “Leveranciers die hun contracten wel nakwamen en het voorbije jaar gebloed hebben, die komen nu pas aankloppen en gaan hun prijzen nu substantieel verhogen”, zegt Fevia-voorzitter Anthony Botelberge. Die inflatie “moet nog naar de markt gaan”.
Fevia klaagt overigens aan dat de voedingsindustrie binnen de voedingsketen de zwaarste lasten moet dragen. De sectorfederatie neemt de houding van de supermarktketens op de korrel, die volgens haar geen “billijk” aandeel van de kostenstijgingen op zich willen nemen.
Dat alles zet de rendabiliteit van de voedingsbedrijven onder druk, wat weegt op de investeringsplannen en de werkgelegenheid in de sector. Fevia vraagt de overheid daarom om bijkomende energie- en loonkostenmaatregelen te nemen en “oneerlijke praktijken” in de keten aan banden te leggen.
Beste van Plus
LEES OOK
Ze zijn gezond, maar ongeliefd: we eten te weinig peulvruchten
In plaats van energie-inflatie kreunen we nu onder voedsel-inflatie. Hoe komt dat?
Gas en elektriciteit eindelijk weer goedkoper, en toch blijven prijzen van voeding fors stijgen: hoe kan dat?
Zuivelconcern Danone wil methaanuitstoot met bijna derde verminderen tegen 2030
Meer eten en toch niet zwaarder worden? Voeding die past bij je stofwisseling is gezonder
Bekijk
Hoofdpunten
Gastgezin van Oekraïense jongen na afranseling op school: “Ze overwegen terug te gaan naar Oekraïne”
Hoe Van Grieken al langer op zoek was naar exit voor Van Langenhove
45-jarige Tongenaar overleden na aanrijding op industrieterrein Overhaem
Oekraïense Lena maakt vuurtjes en warme kleren voor haar man aan het front
Marleen werd ontslagen omdat ze in woonwagen woonde, toch wil ze er nooit meer weg
‘Euromillions’ winnen zonder de cijfers juist te hebben, hoe kan dat? “Dit noemen we de miljonairsdouche”