©  BELGAIMAGE

Islamitische Staat gebruikte chemische wapens in Irak, zeggen VN-experts in nieuw rapport

VN-experts hebben bijkomende elementen gevonden die erop wijzen dat de terroristische organisatie Islamitische Staat (IS) chemische wapens heeft gebruikt in haar kalifaat. Dat blijkt uit een rapport dat maandag wordt besproken in de VN-Veiligheidsraad.

Bron: BELGA

Unitad, het VN-onderzoeksteam dat de terreurgroep ter verantwoording moet roepen voor haar misdaden, zegt getuigenissen, documenten en digitale gegevens te hebben verzameld die erop wijzen dat IS chemische wapens in Irak heeft ingezet tijdens het kalifaat (2014-2019). De deskundigen concluderen dat er “chemische raketten en mortieren, chemische munitie voor raketwerpers, chemische raketkoppen en geïmproviseerde explosieven” vervaardigd werden door IS.

De experts hebben zich in hun onderzoek vooral gefocust op een aanval die op 8 maart 2016 plaatsvond op de stad Taza Khurmatu, in het noordoosten van Irak. De lijst van gebruikte producten bevat onder meer “aluminiumfosfide, chloor, de bacterie Clostridium botulinum, cyanide, nicotine, ricine en thalliumsulfaat”.

In het rapport wordt ook aandacht besteed aan de medische klachten waarmee de inwoners van Taza Khurmatu momenteel te kampen hebben. Het gaat onder andere om kanker, chronische ziekten en voortplantingsstoornissen.

Volgens de experts maakte IS zich ook schuldig aan andere ernstige misdaden, zoals grootschalig seksueel geweld, de vervolging van christelijke en andere gemeenschappen in Irak, en de vernietiging van cultureel en religieus erfgoed.

Aangeboden door onze partners