Dries Van Langenhove ©  BELGA

Kamer stemt opnieuw over opheffing parlementaire onschendbaarheid Dries Van Langenhove

De plenaire vergadering van de Kamer stemt eerstdaags over de opheffing van de parlementaire onschendbaarheid van Dries Van Langenhove, die werd verkozen vanop een lijst van het extreemrechtse Vlaams Belang. De commissie voor Vervolgingen van de Kamer adviseert de parlementsleden om in te gaan op het verzoek van de procureur-generaal bij het Gentse hof van beroep, na een gerechtelijk onderzoek tegen Van Langenhove wegens doodsbedreigingen en laster. In maart 2021 werd de parlementaire onschendbaarheid van Van Langenhove al eens opgeheven.

jvhBron: BELGA

De nieuwe zaak draait rond doctoraatsonderzoeker Sebastiaan Van Severen (UGent). Hij schreef in maart 2018 op een anonieme Twitteraccount interne informatie over Schild & Vrienden, de radicaalrechtse groepering die Van Langenhove oprichtte. Het duurde echter niet lang vooraleer de identiteit van Van Severen werd onthuld en Van Langenhove op zijn Facebookpagina een artikel deelde waarin de onderzoeker ervan werd beschuldigd persoonsgegevens van studenten die bij Schild & Vrienden aanleunen, te hebben verspreid. Kort daarna kreeg Van Severen doodsbedreigingen en diende hij tegen Van Langenhove en onbekenden klacht in.

Het gerecht startte daarop een onderzoek, dat door de procureur-generaal bij het hof van beroep van Gent werd toegelicht in de Kamercommissie. Daarbij kwam onder meer aan het licht dat het openbaar ministerie vindt dat er twijfel moet gelden in het voordeel van Van Langenhove, maar een meerderheid van de commissieleden wees erop dat de raadkamer desondanks de verwijzing naar de correctionele rechtbank kan bevelen. Daarvoor moet evenwel de parlementaire onschendbaarheid van Langenhove worden opgeheven. Met vijf stemmen tegen één oordeelde de commissie dat de voorwaarden daarvoor zijn vervuld.

Wellicht volgende week donderdag beslist de plenaire Kamer over het dossier. Vorig jaar werd de parlementaire onschendbaarheid van Van Langenhove al een eerste keer opgeheven, toen wegens mogelijke inbreuken op de racismewet en de wapenwet, eveneens naar aanleiding van zijn betrokkenheid bij Schild & Vrienden.

Tijdens de behandeling van het nieuwe dossier zei Van Langenhove zich tegen de opheffing van zijn parlementaire onschendbaarheid te verzetten.

Aangeboden door onze partners