IOC-voorzitter Thomas Bach. ©  ISOPIX

Klimaatverandering speelt ook de Winterspelen parten: IOC stelt toewijzing van editie van 2030 uit

Het Internationaal Olympisch Comité stelt de toekenning van de Olympische Winterspelen van 2030 uit. Met het oog op de klimaatverandering en de uitdagingen die daarmee gepaard gaan, besliste het IOC in 2023 nog geen organisator aan te duiden tijdens de volgende algemene vergadering.

Michael Van DammeBron: BELGA

De selectiecommissie krijgt meer tijd om alle factoren te onderzoeken en overleg te plegen met experts en organisaties, zo bevestigde een woordvoerder dinsdag. Het IOC wil onder meer nagaan welke gevolgen de opwarming heeft op duurzame wintersport. Verder wordt overlegd over het idee om de Winterspelen te laten roteren tussen bepaalde steden en regio’s en ligt een plan op tafel waarbij kandidaat-organisatoren moeten aantonen dat ze op hun locatie gedurende een periode van tien jaar temperaturen onder nul kunnen garanderen. 

Het gaat evenwel allemaal nog om plannen, nog niets is in steen gebeiteld. Hetzelfde geldt voor een mogelijke gelijktijdige toekenning van de Winterspelen 2030 en 2034. Tot dusver hebben drie steden hun interesse laten blijken voor 2030, namelijk Salt Lake City, Sapporo en Vancouver. De volgende Winterspelen vinden in 2026 plaats in het Italiaanse Milaan en Cortina d’Ampezzo.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten