© YouTube Sligro-ISPC, archiefbeelden

Van Zon neemt Metro-vestiging over, geen kandidaat-overnemers voor Makro

Evergem -

De Nederlandse groothandelsketen Sligro neemt bijna alle vestigingen van Metro over. Metro is een groothandel die levert aan horecazaken. Alleen de Metro-vestiging in Antwerpen-Noord wordt niet overgenomen, maar de negentien personeelsleden mogen wel in de naburige vestiging van Sligro werken. De Metro-vestiging in Evergem wordt overgenomen door Horeca Van Zon.

Christof Willocx en Guido Cloostermans

Met de overname van het Metro-filiaal in Evergem zet Horeca Van Zon na Limburg, Antwerpen en Vlaams-Brabant nu ook voet aan wal in Oost-Vlaanderen. “De overname bevestigt de positie van het Limburgse familiebedrijf in de top drie van de Belgische groothandels”, aldus Horeca Van Zon in een persbericht.

De ambitie van Horeca Van Zon is om tegen 2025 één van de grote nationale spelers te worden, zo luidt het. Het startschot voor het groeiplan werd gegeven in 2020, met de bouw van het nieuwe hoofdkantoor en distributiecentrum in Lommel. Ook de vestiging in Kampenhout zal tegen 2023 volledig duurzaam en energieneutraal worden verbouwd. De overname van Metro Evergem is de volgende stap in de groeistrategie van de Limburgse horecagroothandel.

Dit jaar realiseert Horeca Van Zon een omzet van 100 miljoen euro. Metro Evergem zal zorgen voor een omzetstijging van 10 procent. De overname heeft ook betrekking op meer dan 20 werknemers.

Marion Van Zon. ©  Boumediene Belbachir

Sligro

De Antwerpse ondernemingsrechtbank heeft vanochtend beslist dat de Nederlandse groothandel Sligro bijna alle Metro-vestigingen mag overnemen. Dat betekent dat de naam Metro verdwijnt. De vestigingen in Antwerpen-Zuid en Sint-Katelijne-Waver zullen dus worden omgedoopt tot Sligro’s. De Metro-vestiging in Antwerpen-Noord sluit de deuren, omdat er al een Sligro in de buurt is. De negentien personeelsleden van Metro in Antwerpen-Noord mogen in die Sligro gaan werken.

Sligro neemt ook honderd mensen over die vandaag op het hoofdkantoor van Makro Cash & Carry in Wommelgem werken. Dat hoofdkantoor wordt gedeeld door Metro en supermarktketen Makro. Maar voor het financieel noodlijdende Makro zijn er geen biedingen binnengekomen. De supermarktketen is nog tot 14 januari beschermd tegen zijn schuldeisers. De raad van bestuur van Makro moet beslissen wat er daarna met de supermarkten moet gebeuren.

Sligro betaalt 47 miljoen euro voor de Metro-groothandels. De vestiging van Metro in het Oost-Vlaamse Evergem wordt overgenomen door Horeca Van Zon voor 400.000 euro.

Het personeel van Metro reageert met gemengde gevoelens op de overname. “We hadden gehoopt om de naam Metro te kunnen behouden”, zegt Johan Algoet, vakbondsafgevaardigde van ACV Puls. “Het bod van Sligro is goed, maar we hopen dat onze klanten ook de huismerken kunnen blijven kopen, zoals Metro Chef, Aro en Horeca Select. De klanten komen daar echt voor. Die producten zijn van een goede kwaliteit en goedkoper dan de grote merken. We hopen ook dat de producten op de Belgische markt gebaseerd zullen blijven. Maar goed, we bekijken het later. En we geven Sligro een kans.”

Aangeboden door onze partners

LEES OOK

Hoofdpunten