© Universal Images Group via Getty Images
Europa maakt komaf met gratis uitstootrechten voor luchtvaart
Luchtvaartmaatschappijen zullen vanaf 2026 geen recht meer hebben op gratis uitstootrechten voor hun Europese vluchten. Dat zijn onderhandelaars van het Europees Parlement en van de EU-lidstaten overeengekomen.
De uitfasering van de uitstootrechten past in een bredere hervorming van het emissiehandelssysteem (ETS) voor de luchtvaartsector, als onderdeel van de Europese ‘Fit for 55’-strategie. Die moet Europa toestaan om zijn broeikasgassen tegen 2030 met minstens 55 procent te verminderen.
Er is nu overeengekomen om de gratis uitstootrechten voor de luchtvaartsector vanaf begin 2026 helemaal af te schaffen, een jaar vroeger dan de Europese Commissie vorig jaar had voorgesteld. Om dat te realiseren, wordt de uitfasering in 2024 en 2025 versneld.
Commerciële maatschappijen die hun gebruik van duurzame brandstoffen opschroeven, zullen in de periode 2024-2030 wel nog kunnen terugvallen op een reserve van 20 miljoen emissierechten. “Hiermee maken we duidelijk dat we ons aan de zijde van de sector scharen bij zijn groene transitie”, zegt het Kroatische Europarlementslid Suncana Glavak (EVP), dat het dossier door het parlement moet loodsen.
Maar volgens haar Nederlandse collega Bas Eickhout (GroenLinks) was de uitbreiding van het emissiehandelssysteem naar internationale vluchten die vanuit Europa vertrekken het hete hangijzer tijdens de onderhandelingen. Het Europees Parlement drong daarop aan, maar de lidstaten wilden niet verder gaan dan het integreren van het internationale akkoord over een systeem van koolstofcompensatie en -reductie (CORSIA) in de ETS-richtlijn. Dat akkoord werd eerder in de schoot van de Internationale Burgerluchtvaartorganisatie (ICAO) gesloten, maar intussen is al gebleken dat het niet zal werken, zegt Eickhout.
“We hebben nu afgesproken dat de Europese Commissie (CORSIA) in 2026 moet beoordelen, bijvoorbeeld door te kijken of er wel voldoende landen meedoen”, zegt Eickhout. “Als inderdaad blijkt dat het onvoldoende werkt, dan gaat het emissiehandelssysteem ook gelden voor vluchten vanuit Europa, en andersom. Een klassiek compromis.”
Chaos op Britse luchthavens door defect aan elektronische poortjes
Klimaatactivisten leggen vliegverkeer op luchthaven van Genève kortstondig plat
Ook bij Ryanair zijn dagen met vliegtickets van 9,99 euro voorbij
Vliegen voor 9,99 euro, dat zit er ook bij Ryanair niet meer in
Vluchten naar Italië vanuit Zaventem en Charleroi ondervinden hinder door staking van Italiaans grondpersoneel
Van Quickenborne: “Als Vandecasteele was gestorven, had ik ontslag moeten overwegen”
Opnieuw boerenprotest tijdens de Ronde van Limburg: “Na stikstofdossier, nu natuurherstelwet, er is geen toekomst meer”
Van zoutvaatjes tot geurstokjes: dit wordt allemaal gestolen uit Limburgse restaurants
Mauro (3) heeft een zeldzame spierziekte, en het enige medicijn kost 2.500 euro per dag: “We hopen dat er zicht komt op erkenning in België”
Waarom vallen de Russen zo massaal Kiev aan? “Rusland heeft duidelijk de gelekte documenten van het Pentagon gelezen”
111 pv’s opgesteld tijdens verkiezingsfeest in Heusden-Zolder en Genk