Archiefbeeld ©  AFP

VN: “M23-rebellen doodden zeker 131 burgers in oosten van Congo”

De M23-rebellen hebben op 29 en 30 november in het oosten van Congo zeker 131 burgers om het leven gebracht. Dat blijkt uit voorlopig onderzoek van de Verenigde Naties dat in de nacht van woensdag op donderdag publiek werd gemaakt door Monusco, de VN-missie in het land.

jvhBron: BELGA

De autoriteiten in Kinshasa maakten maandag gewag van ongeveer 300 doden in het dorp Kishishe, in de provincie Noord-Kivu. Het voorlopig onderzoek van de VN heeft betrekking op Kishishe en het naburige dorp Bambo.

De dodelijke slachtoffers zijn 102 mannen, 17 vrouwen en 12 kinderen. Zij werden gedood tijdens “vergeldingsacties tegen de burgerbevolking”, luidt het. Ze werden willekeurig doodgeschoten of om het leven gebracht met steekwapens. Bovendien raakten acht mensen gewond door kogels. Zestig anderen werden ontvoerd, en zeker 22 vrouwen en vijf meisjes werden verkracht.

Kishishe wordt momenteel gecontroleerd door de M23-rebellen. De groep die voornamelijk bestaat uit Tutsi’s, nam eind vorig jaar opnieuw de wapens op en veroverde de voorbije maanden grote delen van een gebied ten noorden van Goma, de hoofdstad van Noord-Kivu.

De Congolese regering beschuldigt M23 ervan verantwoordelijk te zijn voor de slachtpartij in Kishishe, maar de rebellengroep ontkent.

Aangeboden door onze partners