Wie handels- of horecapanden duurzaam renoveert en aandacht schenkt aan vergroening kan een subsidie krijgen die oploopt tot maximum 25.000 euro. © Chris Nelis

Tot 25.000 euro voor wie winkel of horecazaak opknapt en vergroent

GENK -

Met cofinanciering van de Vlaamse overheid kan de stad Genk de subsidies voor het verfraaien van handels- en horecapanden verlengen en verhogen. Het maximum staat nu op 25.000 euro.

De stad Genk subsidieert al twee decennia renovatie- en verbeteringswerken van handels- en horecazaken. Doel is vooral de aantrekkelijkheid van het winkelgebied verhogen. “Dat heeft zijn vruchten afgeworpen”, zegt schepen van Economie Toon Vandeurzen. “Wie zien nu veel mooiere gevels en inrichtingen in onze winkelstraten. De laatste twee jaar hebben we 134.000 euro toegekend voor verbeteringswerken aan 15 handelspanden. Nu Vlaams minister Brouns een cofinanciering van 150.000 euro heeft goedgekeurd kunnen we dit project verlengen.”

Concreet betekent dit dat uitbaters van handel of horeca voor renovatiewerken subsidies kunnen aanvragen die oplopen tot 50 procent van de totale investering, met een maximumbedrag van 10.000 euro. Dat bedrag kan voorwaardelijk verhoogd worden. “Wie niet alleen verfraait maar ook kiest voor vergroenen en duurzaamheid kan rekenen op maximum 25.000 euro”, gaat Vandeurzen verder. “Ik denk bijvoorbeeld aan gebruik van hoogrendementsglas, warmtepompen, plantenhangsystemen of zonnepanelen.” Het nieuw subsidiereglement wordt op 21 december aan de gemeenteraad voorgelegd. (cn)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten