Mensen van Ivago houden fietsers tegen aan de Ajuinlei. De brug ligt er spekglad bij. ©  IF

“Een samenloop van omstandigheden”: ochtendspits vol valpartijen door vriestemperaturen

Gent -

De eerste vriestemperaturen van het jaar zorgen vrijdag voor redelijk wat problemen voor het verkeer in Gent. Zo worden er op verschillende plaatsen in de stad valpartijen door fietsers gemeld en is het tramverkeer verstoord.

Bert Staes en Max Dedulle

De aanvriezende mist zorgde vrijdagmorgen voor gladde wegen en vooral fietspaden lagen er verraderlijk bij. Op sommige bruggen, zoals de Recolettenbrug en de Phoenixbrug, vielen de fietsers met bosjes tegelijkertijd. Ook aan de Nieuwevaart en Tweebruggen zijn verschillende valpartijen gemeld.

De politie maakt melding van een honderdtal oproepen over gladheid, al omvat dat alles van meldingen tot ongevallen. Het zou gaan om een twintigtal ernstige valpartijen, zowel fietsers, steppers en voetgangers. “We krijgen een groot aantal oproepen binnen”, zegt politiewoordvoerder Bart De Cocker.

Breuken

Bij de spoed van het UZ Gent hadden zich om 9 uur al vijf fietsers en bromfietsers gemeld met ernstige verwondingen. “Waarschijnlijk gaat het om breuken, dat moet nu nog bekeken worden”, zegt woordvoerder Karlien Wouters.

Ook bij het AZ Sint-Lucas was het vrijdagochtend zeer druk. “De wachtzaal van de spoed zat rond 8.30 uur goed vol”, zegt woordvoerder Iny Cleeren. ”Normaal is het op een vrijdag niet zo druk.” Het ging vooral om fietsers en bromfietsers met breuken en schaafwonden. Zwaardere verwondingen waren rond 9 uur nog niet gemeld.

Vooral bruggen zoals de Recollettenbrug en de Phoenixbrug liggen er spekglad bij. De ambulances van de spoeddiensten draaien overuren vrijdagochtend. Aan de Ajuinlei hielden teams van Ivago de fietsers tegen.

Ook voor het autoverkeer is het opletten. Er gebeurde vrijdagochtend al een ongeval op de B401. De op- en afritten van de fly-over liggen er erg glad bij, waarschuwt de verkeersdienst van de VRT.

Het tramverkeer is ook verstoord door de ijzel. Op sommige bovenleidingen van de trams in Gent is er heel wat ijs gevormd, wat ervoor zorgt dat de trams het contact verliezen en stil kunnen vallen. De trams tussen Gent-Sint-Pieters en het UZ zijn tijdelijk stilgelegd.

(lees verder onder de screenshot)

©  Twitter

Samenloop van omstandigheden

Nochtans reden de strooiploegen van Stad Gent al donderdagavond uit, zegt schepen van Mobiliteit Filip Watteeuw (Groen). “De vorst was aangekondigd, dus we waren er op voorzien. Alleen begon het na het strooien opnieuw te regenen, waardoor er veel zout wegspoelde. Vanmorgen volgde dan een tweede strooironde, maar die had minder effect. Deze samenloop van omstandigheden zorgt voor een gladheid die moeilijk te bestrijden is.”

Dat het vooral voor fietsers en bromfietsers uitkijken was, is volgens Watteeuw niet onlogisch. “Strooizout moet worden ingereden voordat het echt effect heeft”, zegt Watteeuw. “Het volstaat dat er twee of drie auto’s over rijden, maar fietsen zijn natuurlijk veel lichter. Daardoor blijven fietspaden langer glad.”

Ook het Agentschap Wegen en Verkeer was voorbereid, maar kon niet voorkomen dat de steen- en snelwegen er spekglad bij lagen. “Er is zeker gestrooid in Oost-Vlaanderen, rond 5.30 uur deze ochtend hadden we alleen al in Oost-Vlaanderen 100 ton zout uitgestrooid, ook op de B401“, zegt Katrien Kiekens van het Vlaams Agentschap Wegen en Verkeer. “Mogelijk is er aanvriezende mist geweest, in een combinatie met niet veel verkeer, waardoor het zout niet genoeg verspreid wordt en het terug aanvriest.” De B401 werd na de verraderlijke ochtendspits opnieuw gestrooid.

©  Twitter

Aangeboden door onze partners

LEES OOK

Hoofdpunten