Leo Timmers. ©  Guy Puttemans

Houthalense illustrator Leo Timmers opnieuw bekroond door The New York Times

New York/Jette -

De Amerikaanse krant The New York Times heeft de Engelstalige versie van ‘Het eiland van Olifant’ van de Houthalense auteur Leo Timmers gekozen als een van de beste kinderboeken van 2022.

Joos Meesters

Het is al de tweede keer dat Leo Timmers (52) bekroond wordt door The New York Times. In 2019 viel hem die eer al eens te beurt voor de Engelstalige versie van Aap op straat. Toch is er een verschil. Leo Timmers: “Vorige keer was het een award voor de mooist geïllustreerde kinderboeken, terwijl dit een vermelding is voor de beste kinderboeken over de hele lijn, zowel wat illustratie als verhaal betreft. Ik moet eerlijk zeggen dat ik deze erkenning daarom eigenlijk nog straffer vind.”

Timmers wordt in de lijst geflankeerd door collega’s als Mac Barnett en Jon Klassen. “Mensen van wie ik zelf grote fan ben”, zeg Timmers. “Mijn boek had al fantastische recensies gekregen en ik had ook al veel liefde gevoeld voor het verhaal, maar toch blijft het me verbazen. Vorige keer dacht ik: dit is een ervaring die ik nooit meer ga meemaken en nu gebeurt het opnieuw. ik kan er echt niet bij.”

LEES OOK. Nieuw prentenboek Leo Timmers: “In China heb ik in een jaar 300.000 boeken verkocht”

Het eiland van Olifant vertelt het verhaal van een olifant die schipbreuk lijdt. De dieren die hem willen redden van zijn piepkleine eiland stranden elk op hun beurt, maar dat laten ze niet aan hun hart komen. “Er heeft eerder al een bespreking van het boek in The New York Times gestaan. Vooral het verhaal over een gemeenschap opbouwen waar iedereen welkom is, heeft blijkbaar een snaar geraakt”, zegt Timmers.

In het Nederlands zit Het eiland van Olifant inmiddels aan zijn vijfde druk. “Bij ons heeft het boek het al fantastisch gedaan, maar internationaal liep het iets moeilijker omdat het verhaal wat minder evident is. Een erkenning als deze is een duw in de rug. Want als je in één lijst wil staan, is het wel die van The New York Times omdat die internationaal het meeste weerklank heeft. Het eiland van Olifant is tot nu toe in een zevental landen uitgebracht, maar ik verwacht dat er daar nu zeker nog zullen bijkomen.”

Het werk van Leo Timmers is al in meer dan dertig talen uitgebracht.

Aangeboden door onze partners

LEES OOK

Hoofdpunten