Bpost en ceo Dirk Tirez gaan uiteen: postbaas struikelt over krantenconcessie

Bpost en zijn ceo Dirk Tirez gaan uiteen. Hij zat nog maar anderhalf jaar in het zadel. Voor het postbedrijf dat dringend zijn Belgische organisatie moet herstructureren, is dit geen goed nieuws.

pdd

Het was de nieuwswebsite Business AM die vanochtend als eerste de kat de bel aanbond en meldde dat later vandaag de kop van ceo Dirk Tirez zou rollen. Zijn positie zou onhoudbaar zijn geworden door het onderzoek naar mogelijke wanpraktijken rond de concessie voor de distributie van kranten en tijdschriften. Eind oktober zette hij al tijdelijk een stap opzij.

Meerdere bronnen bevestigen aan onze zusterkrant De Standaard dat het lot van Tirez inderdaad op tafel ligt. Ondertussen is beslist dat de wegen van Bpost en Tirez uiteen gaan. Deze voormiddag was er een raad van bestuur die toeval of niet zowat samenviel met het moment waarop het kernkabinet bijeen kwam. In politieke hoek verwijst men voor de communicatie naar Bpost die nu elk moment een persbericht kan uitsturen.

Wat Tirez op dit moment verweten wordt, is nog onduidelijk. Bij Bpost liep een intern onderzoek naar mogelijke fouten die werden gemaakt bij het najagen van een nieuwe concessie voor de verdeling van kranten en tijdschriften.

In de procedure werden mogelijk fouten gemaakt tegen de regels van de mededinging. De concurrentiewaakhond BMA deed recent in verband met dat onderzoek huiszoekingen bij uitgever DPG Media (Het Laatste Nieuws, VTM ...) en bij krantenverdeler PPP. Bpost zelf zei zijn medewerking aan dat onderzoek te verlenen.

Bij Bpost zelf was er voordat de poppen aan het dansen gingen al bezorgdheid of een interne medewerker zijn boekje niet te buiten was gegaan. Die interne medewerker rapporteerde aan de directeur België bij Bpost, Jean Muls, die recent moest opstappen. De voorzitter van de raad van bestuur van Bpost nam de afgelopen weken het heft in handen. Audrey Hannard werd door de PS aangeduid. De PS is een groot voorstander van het behoud van de distributieconcessie, omdat het voor jobs zou zorgen, tenminste toch op korte termijn. De opvolger van Tirez weet dus wat van hem verwacht wordt.

Aangeboden door onze partners