©  BELGA

Vlaamse regering geeft bijna 70 miljoen euro uit om energiekosten in welzijns- en zorgvoorzieningen te drukken

De Vlaamse regering maakt nog voor dit jaar 69,2 miljoen euro vrij om de energiekosten in de Vlaamse welzijns- en zorgvoorzieningen te drukken. De steun moet helpen vermijden dat de gestegen energiekosten nog meer zouden doorgerekend worden aan de bewoners of zorgvragers. Dat zegt Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits.

gjsBron: BELGA

De grootste hap uit het budget gaat naar de residentiële voorzieningen, zoals bijvoorbeeld woonzorgcentra, voorzieningen in de jeugdhulp en voorzieningen voor personen met handicap. Die voorzieningen worden extra geconfronteerd met de gestegen energiekost omdat zij dag en nacht zorg en warmte moeten bieden aan hun bewoners. 

Veel residentiële voorzieningen rekenen een dagprijs of woon- en leefkost aan, maar die blijkt nu onvoldoende te zijn om de energiekosten te dekken. Daarom krijgen woonzorgcentra en woonvoorzieningen voor mensen met een handicap een extra subsidie van 364 euro per plaats, bovenop de eigen bijdrage van de bewoner. In totaal wordt daar 36,5 miljoen euro voor uitgetrokken. Voor de residentiële jeugdhulp wordt het dubbele bedrag voorzien: 728 euro per plaats/VTE. Daar bedraagt de totale subsidie 6,2 miljoen euro.

Kinderopvang

Voor de kinderopvang is in totaal 15,7 miljoen euro voorzien. Daarbij wordt er een onderscheid gemaakt tussen kinderopvang en buitenschoolse opvang. Een initiatief in de kinderopvang voor baby’s en peuters mag rekenen op een subsidie van 120 euro per erkende opvangplaats. Dat houdt bijvoorbeeld in dat er voor een onthaalouder met 8 vergunde plaatsen in een tussenkomst van 960 euro voorzien wordt. Voor de buitenschoolse opvang wordt er 70 euro per erkende kleuteropvangplaats voorzien. In totaal gaat het bij de kinderopvangvoorzieningen om 12,3 miljoen euro en bij de buitenschoolse opvang om zo’n 3,4 miljoen euro.

Voor de niet-residentiële voorzieningen, waar ambulante hulp verleend wordt, wordt er een bedrag van 218 euro per aanwezige werknemer voorzien. Dit komt neer op een totaal budget van 5 miljoen euro. 

Tot slot gat er ook 3,5 miljoen euro naar laagdrempelige ontmoetingsplaatsen. Dat zijn plekken waar ouderen of kinderen overdag samen komen of zorg krijgen.

Aangeboden door onze partners

LEES OOK

Hoofdpunten