Illustratie: een rol glasvezelkabel. ©  Harold Versteeg | Hollandse Hoogte / ANP

Wetenschappers breken snelheidsrecord… van internetverbinding

Deense en Zweedse computerwetenschappers hebben een snelheidsrecord gebroken. Ze zijn erin geslaagd een snelheid van 1,84 petabits per seconde te behalen in een glasvezelkabel. Dat is “twee maal zoveel als alle internetverkeer op aarde” per seconde.

Arthur De Meyer

Het experiment rond de snelheid van data aan de Technische Universiteit van Denemarken en de Zweedse Chalmers Technologie Universiteit haalde het vakblad Nature Photonics. Net als een klassieke glasvezelkabel gebruikten de onderzoekers een laser om data door een glasvezelkabel te sturen. Enige verschil is de toevoeging van een chip.

De chip werkt als een prisma, die het licht in een regenboog aan kleuren deelt. Op elke kleur apart wordt data geëncodeerd, vervolgens bundelt de chip die kleuren opnieuw samen in één laser die door de glasvezelkabel gestuurd kan worden. Op die manier kan één laser een veelvoud aan data dragen. Het resultaat is een absoluut record: 1,84 petabits per seconde. Dat komt neer op 230.000 gigabyte aan data. De snelste internetverbinding die je vandaag als consument kan aanschaffen in ons land zou in theorie snelheden tot 1 gigabit/sec moeten halen. Een petabit is een miljoen keer zo snel.

Aangeboden door onze partners

LEES OOK

Hoofdpunten