Computers stad Diest gehackt: volledige online dienstverlening op non-actief. © ROBtv

Stadsdiensten van Diest gehackt: “Voor dringende zaken telefonisch bereikbaar”

De computers van de stad Diest zijn gehackt. Daardoor ligt de dienstverlening plat. De stad laat nu de schade onderzoeken. De daders van de hacking zijn nog niet gekend.

Luk Weyens

De cyberaanval lijkt op het eerste gezicht gericht te zijn op de interne systemen, zoals mail en internet, maar ook de software die nodig is om inwoners digitaal voort te helpen is voorlopig ontoegankelijk, meldt de stad.

“Criminelen hebben vannacht toegeslagen”, legt burgemeester Christophe De Graef (Open Diest) uit. “De aanval lijkt op het eerste gezicht gericht te zijn op de interne systemen van de stad, zoals mail en internet. Toch is ook de software die nodig is om inwoners digitaal voort te helpen voorlopig ontoegankelijk.”

“Momenteel kunnen we geen optimale dienstverlening aanbieden. Dit betekent onder andere dat de loketdiensten niet werken, dat we geen e-mails ontvangen of kunnen beantwoorden. Voor dringende zaken blijven we wel telefonisch bereikbaar, maar inwoners een nieuwe afspraak geven, is op dit moment ook niet mogelijk. Intern brengen we de gevolgen en mogelijke oplossingen in kaart“, aldus nog de burgemeester.

Wie er achter de hacking zit, is op dit moment nog niet duidelijk. 

Ook in Antwerpen zijn hackers erin geslaagd de online diensten plat te leggen. De dienstverlening is er sinds vorige week ernstig verstoord. VRT NWS meldde maandagochtend dat hackerscollectief Play achter de aanval zit. Het collectief zou losgeld eisen van de stad.

Aangeboden door onze partners

LEES OOK

Hoofdpunten