Mathieu van der Poel krijgt dan toch geen straf voor hotelincident met tienermeisjes tijdens WK: “Hun gedrag was vervelend en invasief”

Mathieu van der Poel krijgt in beroep dan toch geen straf voor het hotelincident tijdens het WK wielrennen in het Australische Wollongong. Aanvankelijk werd hem een boete en een inreisverbod opgelegd, maar de Nederlander tekende met succes beroep aan. De beroepsrechter oordeelt dat het gedrag van de meisjes die Van der Poel aanvielen, “vervelend en invasief” was en dat MVDP al genoeg gestraft werd doordat hij zijn WK in het water zag vallen en negatieve publiciteit kreeg . Van der Poel moet zich nu enkel aan een aantal voorwaarden houden.

Michael Van Damme

Laat in de avond voor de WK-wegrit (die op 25 september plaatsvond) vielen de meisjes Van der Poel lastig door herhaaldelijk op zijn deur te kloppen. Uiteindelijk kookte het potje over bij de 27-jarige Nederlander die zich agressief gedroeg tegen de meisjes en een van hen een duw gaf. Ze liep daarbij een kleine schaafwonde op, veroorzaakt door contact met het hoteltapijt. Toen Van de Poel merkte dat het tweede meisje probeerde weg te lopen, duwde hij haar tegen de muur, waarna ze viel. De politie werd erbij gehaald en Van der Poel meegenomen voor verhoor.

Van der Poel zou na een lang nachtelijk verhoor waarvan hij pas om 4 uur ’s ochtends plaatselijke tijd terugkeerde, vroeg uit de wedstrijd stappen. Maar daarmee was de kous niet af. Van der Poel werd veroordeeld tot een boete en een inreisverbod van drie jaar in Australië.

©  Getty Images

De renner van Alpecin-Deceuninck ging in beroep en de beroepsrechter was strenger voor het gedrag van de meisjes en begripvoller voor Van der Poel. Hij schold Van der Poel de boete en het inreisverbod kwijt.

“Het gedrag van Van der Poel was storend voor de meisjes, maar het kwam als een reactie op vervelend en invasief gedrag”, aldus rechter Ian Bourke van het Downing Centre District Court in Sydney. “Het was dom gedrag van kinderen zonder toezicht.”

De rechter erkende dat Van der Poel al zwaar werd gestraft doordat hij uit koers moest stappen en hij veel negatieve publiciteit kreeg. De beide veroordelingen voor mishandeling, alsook de boete van 1.500 Australische dollar (ruim 1.000 euro) werden vernietigd.

Van der Poel zal zich wel aan een aantal voorwaarden moeten houden.

Advocaat: “We zijn blij met het resultaat”

“We zijn blij met het resultaat”, zei Van Der Poels plaatselijke advocaat, Michael Bowe. “Het had niet beter gekund. Niemand wil voor de rest van zijn leven een veroordeling achter zijn naam hebben terwijl je een goed persoon bent. Naar mijn mening hadden de veroordelingen nooit mogen uitgesproken worden en dat wordt nu bevestigd door het District Court.”

“Ik heb gepleit dat Mathieu door het incident veel verloren heeft: de mogelijkheid van zijn leven om wereldkampioen te worden. Hij had daarvoor keihard getraind, maar moest zijn land en team in de steek laten. En hij toonde achteraf berouw.”

In plaats van de veroordelingen krijgt Van der Poel nu voorwaardelijke invrijheidsstelling van twaalf maanden. Hij mag het komende jaar geen inbreuken tegen de Australische wet begaan en moet voor de rechter verschijnen als hij het komende jaar zou worden opgeroepen.

©  BELGA

Aangeboden door onze partners