© RR
PODCAST. De Roosburgramp, deel 3: “Bezorgd over nieuwe instortingen”
Tien weken na de vreselijke Roosburgramp in Zichen-Zussen-Bolder, wordt de zoektocht naar slachtoffers gestaakt. Elf werknemers van de champignonkwekerij liggen nog altijd begraven onder het puin.
Leopold Reggers is voormalig schepen van Riemst, en heeft een oom die tot de elf slachtoffers behoort die nooit werden geborgen. “Dat heeft tot op de dag van vandaag een impact in de familie”, vertelt Leopold in het laatste deel van ‘De Roosburgramp’. “Mijn nicht, de dochter van mijn overleden nonkel, heeft daar haar hele leven lang een trauma aan overgehouden. De wetenschap dat haar vader levend begraven werd in de berg, en dat hij geen graf heeft op het kerkhof, heeft een blijvende invloed op haar psyche. De ramp is heel erg geweest voor alle mensen die iemand verloren hebben, maar zeker ook - nog meer misschien - voor de families van de elf die nooit werden teruggevonden. Sommige mensen lopen daar nog altijd mee in hun hoofd.”
Elf van de achttien slachtoffers, van wie ook de oom van oud-schepen Leopold Reggers, liggen nog steeds begraven onder de Roosburg. — © RR
Collectief graf
“Je kan de Roosburg beschouwen als een collectief graf”, pikt oud-burgemeester Jan Peumans in. “En je weet: daar is een constante temperatuur in de ondergrond. Dus er is geen invloed van buitenaf. Kan het bijgevolg zijn dat die mensen daar nog altijd liggen? Dat is natuurlijk een hele moeilijke gedachte voor hun nabestaanden…”
“In Zichen-Zussen-Bolder zijn er nog altijd enkele probleemgebieden waar gangen kunnen dichtklappen”
Jan Peumans, oud-burgemeester Riemst
Sinds de grote instorting van 1958 hebben in de decennia daarna nog tal van kleinere verzakkingen plaatsgevonden in Zichen-Zussen-Bolder. En dat baart de gemeente zorgen, vertelt Peumans. “In de oude kern zijn er nog altijd een paar probleemgebieden. Kan je dat helemaal voorkomen? Nee, dat kan je niet. Want er zijn natuurlijk ondergrondse krochten die men niet kent, en die op een bepaald moment kunnen dichtklappen met alle gevolgen van dien. Dus in toenemende mate is er wel een bezorgdheid over de onveiligheid van die ondergrond en zijn er al verschillende maatregelen genomen om dat aan te pakken. Zo wordt er bijvoorbeeld op sommige plaatsen gemonitord of er beweging is. Ook is er een plan om alleszins een gedeelte van die gangen, die historisch niet belangrijk zijn, op één of andere manier op te vullen.”
LEES OOK
PODCAST. De Roosburgramp, deel 2: “Doodsklokken in plaats van Kerstmis”
PODCAST. Overlevenden van de Roosburgramp: “Hopeloos gevangen onder de grond”
PODCAST. De vergeten busramp van Voeren: “Mijn oma is levend verbrand”
PODCAST. ‘De Vergeten Busramp van Voeren’, deel 2: “Wie zal ik redden? Mijn vrouw of mijn zoon?”
PODCAST. Hoe 24 mensen de dood vonden in vergeten busramp van Voeren
Bekijk
Hoofdpunten
Hoogbejaarde man sterft in verdachte omstandigheden in Mechelen-Bovelingen
Gemengde reacties op afgelaste ‘queer-iftar’: “De islam zal dat nooit aanvaarden”
Dief steelt twee whiskyflessen ter waarde van 8.000 euro bij drankenhandel in Zolder
Liquidatie op klaarlichte dag in Nederlands-Limburg lijkt link te hebben met openstaande drugsschuld
NAVO-baas Stoltenberg: “Poetin heeft geen plan voor vrede, hij wil meer oorlog”
CEO Peter Bossaert vecht om te overleven tijdens crisisvergadering voetbalbond