©  Lockheed Martin

Verenigde Staten testen succesvol nieuw hypersonisch massavernietigingswapen

De Verenigde Staten hebben een nieuw hypersonisch wapen getest, dat vijf keer sneller vliegt dan het geluid, en zeer precieze aanvallen kan uitvoeren. Het Pentagon laat weten dat “alle doelstellingen behaald zijn”.

Wim Verhaert Bron: Metro, Business insider

Het gaat om een AGM-183A Rapid Response Weapon (ARRW). Het wapen werd via een Boeing B-52, een zware bommenwerper voor de lange afstand, gelanceerd voor de Amerikaanse westkust in het zuiden van Californië, meldt de Amerikaanse luchtmacht. Daarbij werden effectief hypersonische snelheden bereikt, bevestigt het Pentagon. Door de hoge snelheid en wendbaarheid van hypersonische raketten zijn ze moeilijk te volgen en te onderscheppen. Bovendien kunnen ze bijzonder veel schade aanrichten.

“We zijn al vijf jaar bezig met de ontwikkeling van hypersonische raketten en het testen ervan”, verklaart brigadegeneraal Jason Bartolomei aan Business insider. “Ik ben ontzettend trots op de toewijding van de mensen die dit mogelijk hebben gemaakt.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

“De behoefte aan hypersonische aanvalsmogelijkheden is van cruciaal belang voor ons land en deze succesvolle test zal ons helpen om de raketten snel uit te rollen”, laat producent Lockheed Martin weten na de succesvolle test.

Volgens Dave Berganini, een van de verantwoordelijken bij de afdeling die hypersonische wapens ontwikkelt bij Lockheed Martin, is het te danken aan de intense samenwerking met de luchtmacht dat deze technologie ontwikkeld kon worden.

Het Kremlin verspreidde dit beeld van een MiG-31 die een hypersonische raket van het type Kinzhal lanceert.. EP ©  EPA-EFE

Ook Rusland bouwt momenteel dergelijk wapentuig. Het land verklaarde eerder dit jaar de hypersonische raket Kinzhal te hebben gebruikt in het conflict in Oekraïne. Die acht meter lange raket kan niet alleen extreem snel, maar ook zeer hoog vliegen.

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken ontkende in oktober dan weer dat het een soortgelijke wapentest had uitgevoerd.

Volgens president Vladimir Poetin verhoogt de Kinzhal de militaire slagkracht van Rusland. ©  AP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten