Onze reporter geeft scores aan snacks op Winterland: “Is dit een hartaanval op een stokje?”
Op Winterland in Hasselt wemelt het van lekkere, maar ook vettige én veel te dure snacks. Onze reporter smulde van met kaas overgoten lekkernijen, maar verslikte zich ook bijna in het frituurvet. Dé verrassing? De hipste snack van het moment, met dank aan TikTok, krijgt van ons de laagste score.
1. Luxebroodje pulled pork
Luxebroodje met pulled pork. — © Sven Dillen
Een broodje met braadworst kan je in Winterland overal krijgen, maar Davy uit Brabant verkoopt ook luxebroodjes in zijn kraampje. Hij raadt ons een broodje met pulled pork aan en vult het met Griekse kool, warme groentjes, een sausje naar keuze en extra kaas. We betalen elf euro - niet weinig voor een broodje - maar we hebben wel een volwaardige maaltijd achter de kiezen. De pulled pork in combinatie met Griekse kool is origineel en toch lekker winters. Aan dit kraampje met luxebroodjes vallen nog heel wat andere combinaties te ontdekken: van broodjes met beenham, rookworst tot Mexicaans gehakt. Ideaal voor wie in deze tijd van het jaar geen braadworst meer kan zien of ruiken.
Score: 8/10
Kraampje Luxebroodjes, tegenover de schaatsbaan. — © Sven Dillen
2. Tartiflette
Schotels met tartiflette. — © Sven Dillen
Doorheen het jaar verkoopt Caroline samen met haar familie smoutebollen op de kermis, maar ‘s winters bemannen ze de smakelijkste stand van Winterland. Van tartiflette, kaasfondue, raclette, charcuteriebordjes tot ham- en kaaskroketten: je kan het hier allemaal krijgen. Wij gaan overstag voor de grote schotel tartiflette, gemaakt van patatjes, room, spek, ajuintjes en vier soorten kaas: emmentaler, raclette, cheddar en reblochon. We betalen tien euro voor een - eerlijk is eerlijk - bescheiden portie, maar we zijn oprecht heel enthousiast over de smaak. Voor vijf (!) euro extra bestellen we vervolgens een portie met truffel. Truffel toevoegen is altijd een goed idee - zeker aan een gerecht met kaas - maar het prijsverschil is wat ons betreft niet proportioneel. Daarom krijgt de tartiflette met truffel van ons net geen topscore.
Score: 9/10 voor de gewone tartiflette, 8/10 voor de versie met truffel
Een portie tartiflette. — © Sven Dillen
3. Raclette
Raclette met gepofte aardappel. — © Sven Dillen
Aan hetzelfde kraampje proberen we ook de raclette met gepofte aardappel uit. Er is keuze tussen verschillende toppings: groenten, zalm, bolognaise of charcuterie. We gaan voor de laatste optie en betalen 15 euro. Opnieuw niet weinig, maar de portie is groter dan de tartiflette. De smaak van de raclettekaas zet de toon van het gerecht: precies zoals het hoort op een wintermarkt. Van deze snack krijgen zelfs haters zin in alle kitsch die bij kerst hoort. Ook wij - als kerstliefhebbers - worden er instant vrolijk van.
Score: 9/10
4. Rösti’s met appelmoes
Rösti’s. — © Sven Dillen
Een rösti is een koekje van geraspte aardappelen, afkomstig uit de Zwitserse bergen. Meestal worden de koekjes gebakken in een ronde koekenpan, maar op Winterland worden ze klaargemaakt in frituurvet. Voor drie stuks inclusief een toefje appelmoes betalen we 5 euro. Een rösti hoort krokant te zijn aan de buitenkant, maar de binnenkant mag wat ons betreft nog een beetje aardappelachtig blijven. Deze exemplaren doen ons eerder denken aan grote stukken chips: een smeuïge onderlaag valt nergens te bespeuren. Als we de vijf euro opnieuw mochten uitgeven, kozen we voor een bakje friet.
Score: 6/10
© Sven Dillen
5. De Koreaanse corndog
De Koreaanse corndog. — © Sven Dillen
Filmpjes van de Koreaanse corndog - een gefrituurde hotdog met mozzarella in een korstje van maïsmeel op een stokje - veroveren TikTok en Instagram. De caloriebom zou uit de straten van Seoul komen, maar is intussen op haast elke wintermarkt of kermis ter wereld verkrijgbaar. Wij bestellen er eentje en laten hem afwerken met een soort van cheeseflakes en sausjes naar keuze. Na onze eerste hap rekt de mozzarella zich uit als een elastiek, net zoals in de populaire filmpjes. Eerlijk: een verfijnde maaltijd hadden we niet meteen verwacht, maar deze snack is nog vettiger dan we ons hadden durven voorstellen. Mijn mond zit vol frituurolie en de mozzarella smaakt erg zout. Met de Koreaanse corndog maak je vast fantastische content op je socials, maar echt smaken doet ie niet. Is dit een hartaanval op een stokje?
Score: 5/10
De Koreaanse corndog. — © Sven Dillen
6. Poffertjes
Poffertjes. — © Sven Dillen
Vanaf 6 euro scoor je een portie poffertjes, de winterse zoetigheid bij uitstek. De jonge verkoper Quincy uit Deventer vraagt ons of we ook suiker en boter willen. “Alles erop en eraan”, knikken we. Dat die extra boter een vlootje van minstens 100 gram zou zijn en dat we met de hoeveelheid poedersuiker een sneeuwstorm zouden kunnen veroorzaken, hadden we niet zien aankomen… Hoe dan ook: de poffertjes smelten op onze tong, net zoals de boter dat doet op de poffertjes. En het is supergezellig om pannenkoekjes te eten die voor je neus gebakken worden.
Score: 8/10
© Sven Dillen
LEES OOK
Takeaway tip: koppel brengt Indische keuken naar Herk-de-Stad: “Tikka massala als favoriet”
Waar eet … Loredana Falone? “Hier waan ik me onmiddellijk in la bella Italia”
Waar in Limburg eet je de lekkerste lasagne? Onze topchef deelt een 5 én een 10/10 uit
Grote verschillen tussen sterrenrestaurants: hier eet je het goedkoopst en zo kan je de prijs nog drukken
Deze vier piepjonge koks brengen de volgende Michelinsterren naar Limburg: “Elke zondag sta ik van 9 uur tot middernacht in de keuken”
Bekijk
Hoofdpunten
Europa wil techbedrijven verplichten om kinderporno op te sporen, Ashton Kutcher hoopt dat het lukt
CEO van Plopsaland moet opstappen na vernietigend rapport: “Iedereen besefte dat Steve hier niet ongeschonden uit zou komen”
Weerman Frank Deboosere (64) over zijn pensioen: “Ik heb een paar interessante voorstellen gekregen”
Paul Onuachu komt amper nog van bank in Southampton: “Of hij vaker zal spelen? Dat zou me verbazen”
Dochter van Kim Clijsters door Amerikaanse basketbalfederatie uitgenodigd voor oefenkamp
Kat in Eisden geraakt door loden kogel: “Dit is een poging om een huisdier te doden”