©  BELGA

Vanaf vanavond weekend lang zware hinder op Antwerpse ring

Aan het viaduct van Merksem op de Antwerpse ring start vrijdagavond om 21 uur de aangekondigde noodherstelling van een beschadigde brugvoeg van het wegdek richting Gent. Verkeer richting Gent zal er het hele weekend slechts over één rijstrook (in plaats van vier) kunnen, en dat dreigt voor zware hinder te zorgen. Het Vlaams Verkeerscentrum vraagt om de omgeving te vermijden, en drie ‘park and rides’ zijn gratis te gebruiken én geven gratis bus- en tramtickets naar Antwerpen.

jvhBron: BELGA

De werken duren tot maandagochtend 5 uur, maar vooral zaterdag en zondag overdag dreigen er lange files te ontstaan op de Antwerpse ring zelf én de aankomende snelwegen uit het noorden, de A12 en de E19. Ook op een weekenddag passeren er normaal immers zowat 60.000 voertuigen op het viaduct. “We kunnen dat vermijden als de mensen hun verplaatsingsgedrag aanpassen”, zegt Peter Bruyninckx van het Vlaams Verkeerscentrum. “We roepen niet op om niet naar Antwerpen te komen, maar wel om dat met het openbaar vervoer te doen, eventueel vanaf een park and ride.”

Een samenwerking met De Lijn en P+R-uitbater Lantis zorgt er alvast voor dat de P+R’s van Luchtbal, Merksem en Linkeroever dit weekend gratis te gebruiken vallen, én dat je er als gebruiker gratis de bus of tram naar Antwerpen kan nemen (en weer terug). Die maatregel moet de P+R’s ook meer bekendheid en populariteit geven. De bezetting van de P+R’s zal worden gemonitord, en op de dynamische tekstborden en extra tekstkarren zal worden aangegeven naar welke P+R je je best begeeft.

Het Agentschap Wegen en Verkeer en het Verkeerscentrum zeggen bovendien de voorbije weken al intensief te hebben gecommuniceerd om Nederlandse dagjesmensen en toeristen op de hoogte te brengen van de verwachte hinder op de Antwerpse ring. “Daarbij werden een aantal Nederlandse gemeenten bij de grens betrokken, alsook de Nederlandse verkeerscentrale”, zegt Bruyninckx. “Al enkele dagen plaatst die waarschuwingen op de tekstborden langs de Nederlandse snelwegen richting Vlaanderen.”

Wie vanuit het noorden van Antwerpen richting Gent of Brussel moet, kan omrijden via de R2 door het havengebied. De Liefkenshoektunnel zal daar tolvrij worden gemaakt zodra dat nodig is. Overigens wordt ook de op- en afrit Merksem richting Gent afgesloten.

De brugvoeg waaraan onlangs schade werd vastgesteld, bevindt zich ter hoogte van de voeg die al eerder voor problemen zorgde op het wegdek richting Nederland. Die laatste wacht nog op een structurele herstelling in januari. De brugvoeg richting Gent is er minder erg aan toe, maar heeft dus ook een noodherstelling nodig.

Er zal ook nog een tweede weekend van werken richting Gent komen, allicht van 20 tot 23 januari, maar dan met twee beschikbare rijstroken. Tijdens de eerste fase worden enkele voegprofielen en de beschadigde onderdelen vervangen, tijdens de tweede worden uit voorzorg nog enkele momenteel niet beschadigde onderdelen vervangen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners