©  IMAGEGLOBE

Gemiddelde Belg is de op één na rijkste van Europa

Het gemiddeld financieel vermogen van de Belg bedraagt 121.000 euro. Dat blijkt uit cijfers van kredietverzekeraar Allianz Trade. In de Europese Unie blijkt enkel de gemiddelde Nederlander nog meer centen te hebben.

gjsBron: BELGA

Allianz Trade neemt alle spaargeld, beleggingen en alle vormen van pensioensparen in rekening. De waarde van eigen vastgoed wordt niet meegerekend. De kredietverzekeraar baseerde zich voor de vergelijking op cijfers van onder meer de centrale banken en het Europees statistiekbureau Eurostat.

Uit de cijfers moet blijken dat het financieel vermogen per hoofd van de bevolking in België eind vorig jaar 121.000 euro bedroeg. In de Europese Unie doet enkel Nederland beter, met een gemiddeld financieel vermogen van  176.510 euro. Op tien jaar tijd steeg dat financieel vermogen gemiddeld met 3.830 euro per jaar in België, in Nederland met maar liefst 7.230 euro per jaar.

Beleggen en sparen

Die aangroei de voorbije jaren was vooral te danken aan hoge beleggingsrendementen en aan het feit dat veel wordt gespaard: in Belgie tussen 2012 en 2021 jaarlijks 1.740 euro per huishouden. De forse aangroei van de Nederlandse vermogens is volgens Allanz Trade-directeur Johan Geeroms deels ingegeven door een cultureel fenomeen, waarbij Nederlanders volgens hem iets meer risico durven nemen en bijgevolg meer middelen in beleggingen steken.

Het voorbije jaar en wellicht ook het toekomstige blijken minder florissant voor ons financieel vermogen. Rendementen op beleggingen liggen een stuk lager, en de energiecrisis soupeert het spaargeld van veel gezinnen op.

Aangeboden door onze partners

LEES OOK

Hoofdpunten