“Hij wilde enkel afschrikken”, aldus zijn raadsman voor de Tongerse rechtbank. © MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Lanakenaar krijgt 2 jaar cel omdat hij molotovcocktail naar gerechtsdeurwaarder gooit

Lanaken -

Een 43-jarige man uit Lanaken krijgt 2 jaar cel omdat hij een molotovcocktail naar het hoofd van een deurwaarder smeet. “Ik was helemaal begaaid”, zo gaf hij toe.

Shauni Deferm

Op 23 september 2020 werd de politie opgeroepen om bijstand te verlenen aan een gerechtsdeurwaarder. De deurwaarder ging langs bij de veertiger in Lanaken omdat de man zijn schulden maar niet afloste. Zijn auto werd in beslag genomen en getakeld, maar dat was allesbehalve naar de zin van de man. “Ik had de dag voordien melding gekregen van de deurwaarder. Ik dacht dat hij de materialen om mijn huis te renoveren kwam afpakken. Ik was helemaal begaaid met alcohol en drugs. Ik heb een molotovcocktail klaargemaakt om mijn woning te beschermen”, klonk de uitleg van de veertiger tijdens de behandeling van de zaak vorige maand voor de Tongerse rechtbank.

Facebook

Vanuit het raam gooide de veertiger niet alleen de molotovcocktail met benzine naar het hoofd van de deurwaarder en de opgeroepen politieagenten, maar ook cementzakken, potten verf en emmers vanop zijn werf. “Het was niet mijn bedoeling om iemand pijn te doen”, verklaarde de veertiger schoorvoetend voor de rechter.

Volgens de raadsman van de agenten en gerechtdeurwaarder deelde de man zijn daden op Facebook. “Hij was er nog trots op ook”, klonk het.

De Tongerse rechter kon er niet mee lachen. “Als u schulden hebt, komt de deurwaarder langs. Dan moet u luisteren in plaats van u te verschansen en te doen alsof u midden in een oorlog zit. Ik kan echt niet verstaan dat u met een molotovcocktail naar mensen gooit als u niemand wilt kwetsen.” Hij veroordeelde de man tot een celstraf van twee jaar met uitstel onder voorwaarden. Zo moet hij zich laten behandelen voor zijn drugs- en alcoholgebruik en mag hij geen contacten meer hebben met mensen uit het drugsmilieu.

Afschrikken

De man liet zich na de feiten al opnemen om te werken aan zijn alcohol- en drugsverslaving. “Dat heeft hem goed gedaan. Na zijn scheiding is hij alles kwijtgeraakt. Toen hij de deurwaarder zag, ging het licht uit. Hij wilde enkel afschrikken, het was niet de bedoeling iemand te raken. Ondertussen heeft mijn cliënt alles vergoed, opgeruimd en de grootste schulden zijn afbetaald”, klonk het bij zijn raadsman. De gerechtsdeurwaarder en agent krijgen schadevergoedingen van elk 500 euro.

Aangeboden door onze partners

LEES OOK

Hoofdpunten