©  via REUTERS

Poetin verzekert dat Rusland “geen interesse heeft” in annexatie van Wit-Rusland

De Russische president Vladimir Poetin heeft maandag gegarandeerd dat Rusland “geen interesse heeft” in de annexatie van Wit-Rusland , zijn meest trouwe bondgenoot. Wit-Rusland is zeer afhankelijk van Rusland voor de leveringen van gas en petroleum.

Bron: BELGA

“Rusland heeft geen enkele interesse om wie dan ook ‘op te slorpen’. Dat heeft simpelweg geen enkele zin”, zei Poetin tijdens een persconferentie met zijn Wit-Russische ambtsgenoot Alexander Loekasjenko na een ontmoeting van de twee in Minsk. “De twee landen zijn de meest naaste bondgenoten en strategische partners die weerstaan aan de westerse sancties”, klonk het nog. Tijdens de ontmoeting zouden de twee hun samenwerking “op alle domeinen” hebben versterkt, ook wat betreft defensie.

“Zijn wij in staat onze onafhankelijkheid te beschermen zonder Rusland? Neen!” zei Loekasjenko. “ “En als iemand denkt dat hij ons vandaag zou kunnen scheiden, een wig tussen ons zou kunnen drijven, dan zal dat niet lukken.”

Als bondgenoot van Rusland diende Wit-Rusland als achterbasis voor Russische troepen voor hun offensief tegen Oekraïne eind februari, maar het Wit-Russische leger heeft tot nu toe niet deelgenomen aan de gevechten op Oekraïens grondgebied.

Midden oktober kondigden Wit-Rusland en Rusland de oprichting aan van een gezamenlijke militaire macht, met een puur “defensief” doel volgens Minsk.

Aangeboden door onze partners

LEES OOK

Hoofdpunten