Oud-rector van UHasselt Luc De Schepper (65) plots overleden: “Zijn gezondheid ging snel achteruit”

Luc de Schepper, tot in 2020 nog rector van de UHasselt, is overleden. Een groot man die enorm veel heeft betekend voor Limburg. Hij werd amper 65 jaar. “Zijn gezondheid ging op heel korte tijd achteruit, maar toch komt dit overlijden heel onverwacht. Het droeve nieuws raakt ons erg diep”, klinkt het bij de UHasselt.

Kurt Meers/Liliana Casagrande

Luc De Schepper was tot voor een paar weken nog zeer actief, onder andere met het TALim-project. De Schepper was ziek, maar toch komt zijn overlijden onverwacht. “Met grote droefheid vernamen we gisteravond het plotse overlijden van onze collega, prorector Luc De Schepper”, klinkt het bij de UHasselt. “Onze instelling verliest een collega wiens rol en belang voor UHasselt nooit genoeg benadrukt kan worden. Als rector stond Luc De Schepper 16 jaar lang aan het roer van onze universiteit. Onder zijn leiderschap en sterke visie groeide de universiteit verder en kreeg ze vorm tot de bloeiende instelling die ze vandaag is. Met zijn scherpe analyses en heldere visie werd UHasselt meer dan ooit een motor voor de regio, trouw aan onze civic missie waarvoor hij mee de fundamenten legde. Luc De Schepper was een inspiratiebron voor vele collega’s, voor de regio en voor velen ver daarbuiten. We zijn hem voor altijd dankbaar voor zijn jarenlange tomeloze inzet voor onze universiteit.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De Schepper studeerde natuurkunde aan de Universiteit Antwerpen (1979) en doctoreerde aan het Limburgs Universitair Centrum (1983). Van 1997 tot 2003 was hij hoofd van het departement Wiskunde, Natuurkunde en Informatica, van 1999 tot 2004 was hij directeur van het Instituut voor Materiaalonderzoek (IMO), een onderzoeksinstituut van het LUC. Hij was ook kortstondig (van 2003 tot 2004) decaan van de faculteit Wetenschappen.

In oktober 2004 volgde hij Harry Martens op als rector van het Limburgs Universitair Centrum, dat in 2005 tot de Universiteit Hasselt werd omgedoopt. Onder zijn rectoraat werden drie nieuwe faculteiten binnen de UHasselt opgericht. Van 2015 tot 2017 was hij tevens voorzitter van de Vlaamse Interuniversitaire Raad. In oktober 2020 werd hij als rector door Bernard Vanheusden opgevolgd. De Schepper had er toen dus 4 ambtstermijnen van 4 jaar opzitten en kreeg hiervoor bij zijn afscheid enorm veel lof.

“In die afgelopen 16 jaar vervelde het Diepenbeekse LUC onder zijn leiding tot de fiere UHasselt die we vandaag kennen”, stelt PXL-directeur Ben Lambrechts. “Maar de geschiedenisboeken zullen Luc ook herinneren als een rector met een groot engagement voor een gelijke kansenbeleid, dat hij trouwens na zijn aftreden als rector heeft verdergezet, en als grondlegger van de ‘Civic University’, die de UHasselt is en steeds meer wil worden. Vriend en vijand zal Luc De Schepper ten eeuwigen dage verbinden met het ambitieuze groeiplan dat hij voor de universiteit heeft uitgetekend.”

“Fier op de regio”

“Als rector heeft hij de UHasselt enorme diensten bewezen. We zijn vandaag meer dan ooit een centrum van onderwijs, onderzoek en dienstverlening; meer dan ooit een universiteit met impact. En daar heeft hij sterk zijn stempel op gedrukt”, aldus huidig rector Vanheusden, twee jaar geleden bij het afscheid van De Schepper. “Luc De Schepper vocht ook hard voor een verdere, noodzakelijke verbreding van ons opleidingsaanbod. Dit alles deed hij niet omdat hij per se rector wilde zijn van een grote universiteit of van een Oxford-aan-de-Demer, maar omdat hij fier was op de instelling waar hij zijn academische carrière heeft uitgebouwd. Fier ook op de regio waarmee hij zo vergroeid was geraakt.” Bij zijn afscheid als rector werd Luc De Schepper dan ook uitvoerig bedankt voor “zijn harde werk, visie, doortastend leiderschap én voor de bescheidenheid waarmee hij in de voetsporen trad van zijn al even hardwerkende, visionaire en doortastende voorgangers.”

“Meest verdienstelijke Limburger”

Willy Claes, voorzitter van de Associatie Universiteit-Hogescholen, zei bij het afscheid van De Schepper als rector: “Mocht ik hier vandaag een prijs uitreiken dan zou rector De Schepper hier de prijs van meest verdienstelijke Limburger ontvangen. Als Antwerpenaar heeft hij altijd het belang van onze regio verdedigd. En dat siert hem enorm.”

Op beide campussen van de UHasselt zal vanaf woensdag 21 december een rouwregister liggen waarin iedereen een persoonlijke boodschap kan neerschrijven. Details over een passend eerbetoon aan de betreurde ere-rector worden later bekendgemaakt.

Aangeboden door onze partners

LEES OOK

Hoofdpunten