©  Getty Images/Image Source

17-jarige jongen overlijdt na overdosis, dealer (21) uit Tongeren riskeert 40 maanden cel: “Je moet je schamen”

Tongeren -

Een 21-jarige Tongenaar riskeert 40 maanden cel met uitstel onder voorwaarden voor het dealen van 25 XTC-pillen aan twee 17-jarige jongens. Een van de tieners overleed aan een overdosis.

Shauni Deferm

De twintiger moest zich normaal samen met zijn 58-jarige Tongerse dealer voor de rechter verantwoorden in een zeer tragisch drugsdossier waarbij de 17-jarige R. uit Diest stierf na een overdosis XTC. De vijftiger overleed echter zelf in december, waardoor zijn strafvordering verviel. De prille twintiger stond daarom alleen, samen met zijn raadsman meester Kristof Driesen, voor de Tongerse rechtbank.

De feiten dateren van 31 juli 2021, toen slachtoffer R. samen met een 17-jarige kameraad vanuit Diest de bus richting Tongeren nam. Zijn kameraad, die volgens de familie van het slachtoffer een hevige druggebruiker is, stuurde eerder die dag een Snapchatberichtje naar de 21-jarige Tongenaar met de vraag om 25 XTC-pillen te kopen. De twintiger belde op zijn beurt meteen naar zijn vaste Tongerse dealer en haalde het bestelde pakketje op aan de kerk om later die dag de twee minderjarige jongens aan het station in Tongeren te ontmoeten. Daar werd de deal voor 90 euro gesloten. “Ik was eigenlijk gewoon een tussenpersoon”, zo sprak de twintiger voor de Tongerse rechter. Na de deal zou hij het geld dan ook integraal terug afgegeven hebben aan de vijftiger die voor de drugs had gezorgd.

Overdosis

De twee tienerjongens stapten terug op de bus richting Sint-Truiden om wat in het stadspark rond te hangen. “Ze namen tijdens die rit al enkele pillen in. De bus moest zelfs stoppen omdat R. moest overgeven. Toen ze in Sint-Truiden aankwamen had R. al 5 pillen op, zijn kameraad had er 7 binnen”, sprak de procureur. De jongens lieten het daar niet bij en namen nog meer pillen. “Na hun bezoek aan het stadspark, stapten ze opnieuw op de bus richting Halen. Ondertussen had R. al 10 pillen geslikt. Hij was enorm slecht aan het gaan.” De tienerjongens stapten uit in de Mosstraat in Halen waar de kameraad van R. rond 22.30 uur de hulpdiensten alarmeerden. Zelf sloeg hij op de vlucht maar hij zal zich volgens de aanklager wel voor de jeugdrechter moeten verantwoorden voor zijn rol in het verhaal.

R. werd in kritieke toestand overgebracht naar het ziekenhuis in Leuven, waar hij een dag later overleed aan een overdosis. “Het is heel duidelijk dat de ingenomen XTC-pillen de doodsoorzaak zijn. Volgens het verslag over de bloedstalen had R. een zeer grote toxische concentratie MDMA in zijn lichaam”, stelde de aanklager.

40 maanden met uitstel

De aanklager vraagt voor de twintiger een celstraf van 40 maanden met uitstel onder voorwaarden voor het dealen van drugs aan minderjarigen met de dood tot gevolg. “Het is duidelijk dat niemand deze afloop gewild heeft, maar ze is er wel. XTC is zeer gevaarlijk en minderjarigen zijn ontzettend beïnvloedbaar en gaan er vaak roekeloos mee om. Ik hoop dat door dit verhaal veel ogen opengaan. U zal voor de rest van uw leven verder moeten met het idee dat uw handelen een mensenleven heeft gekost”, sprak de procureur. “Toch hoop ik dat u hier iets positief mee doet. Dat u geen drugs meer gebruikt en geen nieuwe misstappen meer begaat.”

De raadsman van de twintiger sloot zich hierbij aan, maar vroeg de gunst van de probatieopschorting. “Hij heeft gedeald aan die minderjarige kameraad, maar heeft hij de pillen ook rechtstreeks aan het overleden slachtoffer gegeven? Dat valt moeilijk te bewijzen”, klonk het. De twintiger zou ondertussen ook clean zijn en vast werk hebben.

Haat

De vader van de overleden tiener vraagt een morele schadevergoeding van 5.500 euro. “Ik vind een voorwaardelijke straf geen straf”, klonk het geëmotioneerd. “Ik hoop dat je later een zoon krijgt, dan weet je wat het is. Ik ben die van mij kwijt. Je moet je schamen. Ik heb nog nooit iemand gehaat, maar dit komt dichtbij.”

Ook de moeder en jongere broer van de overleden jongen stellen zich burgerlijke partij voor morele schadevergoedingen van 25.000 en 6.000 euro. “Mijn zoon was geen gebruiker, daarom was het effect op hem zo groot. Het is niet omdat hij (de beklaagde, nvdr.) nu zijn leven op het rechte pad heeft dat hij daarom geen straf moet krijgen.”

De grootouders stelden zich elk voor een moreel bedrag van 3.000 euro. “Zie dat jong manneke daar nu staan”, klonk het bij de grootmoeder die in de richting van de beklaagde keek. “Je leven moet nog beginnen. Stop ermee, met die drugs. Je ziet wat je andere mensen hebt aangedaan. Ga werken, pak je leven terug vast.”

De twintiger nam het laatste woord: “Het spijt me enorm. Het is echt niet wat ik gewild heb. Elke dag denk ik eraan. Ik wil mijn straf krijgen, alles betalen en me niet meer met drugs bezighouden.”

Vonnis volgt op 17 januari.

Aangeboden door onze partners

LEES OOK

Hoofdpunten