Sandro Hamidovic krijgt levenslang voor de moord op Silvio Aquino. ©  Tom Palmaers

Geen nieuw proces voor moordenaars Silvio Aquino: Cassatie verwerpt beroep

Tongeren/Maasmechelen -

Het Hof van Cassatie heeft dinsdag het beroep verworpen in de zaak rond de moord op Silvio Aquino. In juni kregen de vijf daders hun straf in het Tongerse assisenhof te horen. Vier van hen tekenden daartegen beroep aan, maar dat werd nu verworpen. De daders krijgen dus geen nieuw proces.

Geert Houben

Door in cassatie te gaan, wilden vier van de vijf veroordeelden hun straf aanvechten. Zo probeerden ze een nieuw proces in de wacht te slepen, maar ze vangen dus bot. Vooral bendeleider en schutter Sandro Hamidovic (53) speelde alles of niets na zijn veroordeling tot levenslang. Maar ook tipgever Martino Trotta (62), die een celstraf van 28 jaar kreeg, tekende beroep aan tegen zijn straf. De advocaten hekelen verschillende vormelijke fouten tijdens het proces.

De vier veroordeelden voerden bij het Hof van Cassatie aan dat er in het arrest over de schuldigverklaring niet geantwoord was op de vraag of de beschuldigden schuldig waren aan moord. Volgens het parket-generaal bij het Hof van Cassatie moest de jury niet meer op die vraag antwoorden omdat ze al geantwoord had op de vraag of de mannen schuldig waren aan gijzeling met de dood tot gevolg. Het Hof van Cassatie heeft die argumentatie nu gevolgd en de cassatieberoepen verworpen. Het arrest wordt dus niet verbroken.

Zeven kogels

Nog een laatste keer terug naar de feiten op 27 augustus 2015. Op de Sint-Hubertuslaan in Oudsbergen rijden twee auto’s Silvio Aquino en zijn vrouw Silvia klem. Het plan van de Bosnische Hamidovic-clan is om de voor drugsfeiten veroordeelde Maasmechelaar te ontvoeren en 500.000 euro losgeld te eisen. Het plan valt helemaal in duigen. Het komt tot een schermutseling waarbij Silvio een wapen van een van de gemaskerde daders kan afpakken en de stiefzoon van Sandro het leven laat. Terwijl Silvia door de bossen vlucht, schieten de daders Silvio dood. Met vijf kogels in het hoofd en twee in de romp.

LEES OOK. Weduwe van Silvio Aquino teleurgesteld in straf voor Martino Trotta: “Maar we begrijpen de jury”

Doek gevallen

Begin juni kregen de vijf daders achter de dodelijke raid hun straf te horen in Tongeren. Na Sandro Hamidovic, die levenslang kreeg, kreeg de Zutendaalse tipgever Martino Trotta met 28 jaar de cel de zwaarste straf. Dader nummer drie, Dragisa Hamidovic, was zes jaar lang voortvluchtig. Na zijn toevallige arrestatie in het Spaanse Blanes ging hij eind augustus vorig jaar aan het praten. Zijn aandeel in de moord kwam hem op 22 jaar cel te staan. Bosko Hamidovic stond op de uitkijk op het moment dat Silvio Aquino aan zijn woning in Maasmechelen vertrok en kreeg twintig jaar cel. De volksjury veroordeelde de vijfde dader Nebusja Pavlovic tot 26 jaar cel.

Met het verworpen cassatieberoep lijkt het doek over het grootste Limburgse proces van dit jaar nu definitief gevallen. Al bestaat er nog altijd een kans dat de veroordeelden naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens trekken, al lijkt die kans bijzonder klein.

Aangeboden door onze partners

LEES OOK

Hoofdpunten