©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Diestse Hellen Tielemans wint Vlaamse Scriptieprijs met app voor ambulanciers

Diest -

Hellen Tielemans van de Thomas More Hogeschool heeft dinsdagavond in het stadhuis van Brussel de Vlaamse Scriptieprijs 2022 ontvangen uit handen van Vlaams minister van Innovatie en Wetenschap Jo Brouns. De verpleegkundige uit Diest ontwikkelde een app waarmee ambulanciers en ziekenhuizen beter en sneller kunnen communiceren.

gjsBron: BELGA

Tijdens haar training als ambulancier merkte Tielemans op dat het verzamelen en doorgegeven van patiëntengegevens nog niet op punt staat wanneer er een interventie plaatsvindt. In het eerste uur na een ongeval, ook wel het ‘gouden uur’ genoemd, zijn ambulanciers bezig met het nemen van snelle beslissingen om levens te redden. Op vlak van uitwisseling van administratieve gegevens loopt het weliswaar nog te vaak mis, waardoor ambulances vaak onaangekondigd in het ziekenhuis aankomen.

De applicatie die Tielemans ontwikkelde zorgt ervoor dat ambulanciers de patiëntengegevens digitaal invullen, en deze worden dan automatisch naar het ziekenhuis gestuurd. Die digitale ondersteuning zorgt voor veel meer duidelijkheid. “Als ambulanciers gegevens uit hun hoofd doorgeven is slechts 33 procent van de gegevens correct. Met digitale ondersteuningsmiddelen wordt dit liefst 99 procent”, zegt Tielemans.

De Vlaamse Scriptieprijs gaat elk jaar op zoek naar sterke en nieuwswaardige eindwerken van Vlaamse studenten. Tielemans haar app werd gekozen uit liefst 375 inzendingen. Ze ontvangt als laureaat een cheque van 2.500 euro. Dat kan ze goed gebruiken, want de verpleegkundige heeft nu haar eigen bedrijf opgericht om de app volledig te ontwikkelen en op de markt te brengen.

Aangeboden door onze partners

LEES OOK

Hoofdpunten