Geitje Odil kan weer lopen dankzij 3D-prothese, met vallen en opstaan

Lanaken -

Midden november lanceerde Sofie Senden uit Oud-Rekem een inzamelingsactie voor Odil, een geitje met een aangeboren afwijking. De 3D-protheses die ze met het geld kon kopen, arriveerden deze week. Nu is het wachten en hopen dat Odil het hulpmiddel aanvaardt.

Jo Sente

Odil, een geitje met een aangeboren afwijking, leert nu langzaamaan lopen met zijn 3D-protheses. “Het was en is nog altijd een gok”, zegt Sofie. “Maar ik vind het de gok waard.” ©  Sofie Senden

Sofie vangt in Oud-Rekem (Lanaken) gehandicapte en verwaarloosde dieren op. Odil arriveerde midden november in haar opvangcentrum Lamana. “Odil is een geitje van 1 jaar met een aangeboren afwijking”, legt Sofie uit. “De pezen in zijn voorpoten zijn te kort en omdat dat nooit behandeld werd, zijn ze vastgegroeid. Hierdoor kan hij zich alleen op zijn voorste knietjes voortbewegen. En dat veroorzaakt alleen maar wondjes en ontstekingen.”

LEES OOK: Meer dan gewoon influencer: Sofie wil geitje Odil weer laten lopen met prothese

Sofie contacteerde Pet Orthopedics, een bedrijf dat gespecialiseerd is in 3D-printing van protheses voor voornamelijk honden. Zij gingen in op de uitdaging om een hulpmiddel op maat voor een geit te maken. “Dinsdag ontvingen we de protheses voor Odils voorpoten”, vertelt Sofie. “Hij protesteerde niet toen we de prothese aan zijn pootjes wilden zetten. De eerste stapjes verliepen vrij moeizaam. Het is een heel nieuwe manier van lopen en Odil heeft tijd nodig om hier aan te wennen. Maar het is belangrijk voor zijn rug dat hij de protheses leert gebruiken. Hij heeft nu een rechte rug en dat zal andere klachten in de toekomst hopelijk vermijden. We moeten nu elke dag een paar keer oefenen op wandelen. Het zal zeker met vallen en opstaan gebeuren.”

Odil voor hij de prothese kreeg aangemeten. ©  Sofie Senden

Gok

De kans bestaat dat Odil de prothese niet aanvaardt. “Het was en is nog altijd een gok”, zegt Sofie. “Maar ik vind het de gok waard. We zullen moeten aanvoelen of hij de protheses aanvaardt en of het comfortabel genoeg is voor hem. We zijn nu dag twee en het gaat al veel beter. Hij kan al vlot wandelen, maar valt toch nog regelmatig. De tijd zal het moeten uitwijzen.”

Sofie wil nog alle dierenvrienden bedanken die een financiële bijdrage leverden om Odils protheses te bekostigen.

Aangeboden door onze partners

LEES OOK

Hoofdpunten