Pinocchio in de versie van Del Toro.  © Netflix

Onze recensent tipt de beste films van 2022: van een eeuwenoude houten pop tot een Viking

Onze filmrecensent Chris Craps kiest zijn vijf favoriete films van het afgelopen jaar. Welke prent hield hem aan het scherm gekluisterd? Daarnaast blikt hij ook vooruit, want in 2023 is het onder meer uitkijken naar de nieuwste met Leonardo DiCaprio.

Chris Craps

5. Athena (Romain Gavras)

De zoon van politiek filmer Costa-Gavras toont in dit spectaculair oorlogsdrama dat de Parijse banlieues door corruptie, racisme en vooral extreemrechts op ontploffen staan. Een molotovcocktail van een film.

Op Netflix

LEES OOK. Daar is één van de strafste films van het jaar: waarom ‘Athena’ een molotovcocktail van een prent is

©  Netflix

4. The Northman (Robert Eggers)

Supertalent Robert Eggers (The Witch) frist de Hamlet-legende op in een fors wraakverhaal met Alexander Skarsgård als een ‘berserker’ die onder invloed van zijn vrouw milder wordt.

Vanaf 1 januari op Streamz+

LEES OOK. Bloed, slijk en wraak: Alexander Skarsgård laat de Viking in zich los in ‘The Northman’

©  ISOPIX

3. Licorice Pizza (Paul Thomas Anderson)

Geweldige en geestige retrocinema van de grote Paul Thomas Anderson (There Will Be Blood) waarin hij 1973 door de bril van de seventies-cinema bekijkt. Bradley Cooper heeft een van de leukste gastrollen van het jaar.

Op Amazon Prime Video

LEES OOK. Nu al een topfilm van 2022: nostalgie naar de jaren zeventig in ‘Licorice Pizza’

©  AP

2. Blonde (Andrew Dominik)

Een ronduit briljant gemaakte auteursfilm waarin elk shot – gebaseerd op bestaande foto’s – in een museum kan hangen. Bovendien weet Andrew Dominik een media-icoon (Marilyn Monroe, maar het had ook Elvis kunnen zijn) perfect psychoanalytisch te ontleden.

Op Netflix

LEES OOK. Waarom de Marilyn Monroe-biopic ‘Blonde’ op Netflix een gedurfd meesterwerk is

©  Netflix

1. Pinocchio (Guillermo del Toro)

Del Toro’s Pinocchio verraste enorm. De Mexicaan poetste het quasi versleten verhaaltje op tot een ondeugend sprookje over het enorme verschil tussen ongehoorzaamheid en respect. En dan die fantastische animatie …

Nu in de zalen en op Netflix

LEES OOK. Voor een van de allerbeste eindejaarsfilms moet je de nieuwe ‘Pinocchio’ op Netflix zien

©  Netflix

In 2023 kijken we uit naar ...

Oppenheimer

Films moesten zo eens levens veranderen. Misschien doet Christopher Nolan, de regisseur van The Dark Knight, het met het levensverhaal van de vader van de atoombom.

Uit op 21 juli

Killers of the Flower Moon

Martin Scorsese, gesteund door Robert De Niro en Leonardo DiCaprio, verfilmde het waargebeurde verhaal van de reeks moorden in de jaren 20 onder rijke Osage-indianen.

Release na mei

©  Apple TV+

The Killer

David Fincher regisseert op basis van een script van zijn Seven-scenarist een epische thriller met Michael Fassbender in de rol van huurmoordenaar die denkt dat hij gek wordt.

Nog geen datum bekend

Aangeboden door onze partners

LEES OOK

Hoofdpunten