© Reuters

Grote bezorgdheid over paus emeritus Benedictus XVI: “Hij is erg ziek”

Paus emeritus Benedictus XVI (95) is “erg ziek”. Dat heeft paus Franciscus woensdag gezegd tijdens zijn wekelijkse audiëntie, en werd later bevestigd door het Vaticaan. De bezorgdheid is bijzonder groot.

jvh, gjsBron: BELGA

Wat er precies aan de hand is met Benedictus werd niet meegedeeld. Wel duidelijk is dat hij al maanden sukkelt met zijn gezondheid en dat zijn toestand in de afgelopen uren erg achteruitgegaan is. Volgens een woordvoerder van het Vaticaan heeft zijn slechte gezondheid te maken met ouderdom, is zijn situatie “onder controle” en wordt hij opgevolgd door dokters.

“Ik zou jullie willen vragen tot een speciaal gebed voor paus emeritus Benedictus”, zei paus Franciscus tijdens zijn wekelijkse audiëntie. “Ik herinner jullie eraan dat hij erg ziek is. Laat ons de Heer vragen om hem te troosten en te steunen tot het einde.” Franciscus is woensdag nog bij Benedictus geweest.

Afgetreden in 2013

Joseph Alois Ratzinger werd op 16 april 1927 in Duitsland geboren en werd in 2005 paus Benedictus XVI. Hij trad in 2013 af wegens zijn gezondheid en woonde sindsdien relatief geïsoleerd in een klooster in het Vaticaan. Toch liet hij geregeld nog van zich horen over belangrijke onderwerpen. Zo schreef hij in 2019 dat de pedofilieschandalen in de Kerk het gevolg zijn van de seksuele revolutie in de jaren 1960 en homoseksualiteit onder priesters. Hij schreef ook een brief vol lof naar kardinaal Joachim Meisner, een criticus van de huidige paus. De wat ongewone relatie tussen Benedictus en Franciscus, van stijl en meningen erg verschillende kerkvaders, vormde de inspiratie voor de film The two popes.

Benedictus was de eerste paus in 700 jaar om af te treden. Ook de 86-jarige paus Franciscus liet die mogelijkheid al open, omdat ook hij met fysieke problemen kampt. De paus zit in een rolstoel en laat zich minder in het openbaar zien.

Joseph Alois Ratzinger, geboren op 16 april 1927 in Duitsland, werd in 2005 paus Benedictus XVI. Hij trad in 2013 af omwille van zijn gezondheidstoestand. Sindsdien woonde hij relatief geïsoleerd in een klooster in het Vaticaan. Al maanden klinkt het dat Benedictus lichamelijk zwak zou zijn, en amper nog zou kunnen spreken.

Benedictus was de eerste paus in 700 jaar om af te treden. Ook de 86-jarige paus Franciscus liet die mogelijkheid al open.

Aangeboden door onze partners

LEES OOK

Hoofdpunten